På väg att bli störst

avVictor Melander

Nytt drömmål – då närmar sig Ibra toppen

Foto: 67 min Zlatan Ibrahimovic sätter drömmålet och ger Sverige ledningen med 1–0.

21 år: Zlatan gör sitt första landslagsmål mot Azerbajdzjan.

26 år: Dunkar in ännu ett drömmål i EM-premiären.

Lillgrabben Zlatan har blivit stor – nu är han på väg att bli störst genom alla tider.

– Blir han dominant i EM, VM och Champions League kliver han upp till plats ett, säger Sportbladets krönikör Stefan Alfelt.

Mot Grekland smällde Zlatan Ibrahimovic, 26, in ännu ett drömmål i landslaget. Hans rad av legendariska landslagsmål fylls på i samma takt som meritlistan. Tillsammans med klacken mot Italien och jätteskottet mot Ungern är missilen mot Grekland svenska klassiker signerade Zlatan.

Måste lyckas internationellt

Nu är Zlatan på väg att bli en av Sveriges största genom alla tider. Men det är inte lätt att slå sig in på toppen – han måste förbi OS-guldmedaljörer, 58-hjältar och skyttekungar från Serie A.

– Han saknar meriterna internationellt för att kunna slåss med de största i svensk historia, säger Simon Bank.

Zlatan har vunnit Serie A fyra år i rad (titlarna med Juventus 2004 och 2005 fråntogs klubben i mutskandalen). Dessförinnan vann han ligan i Holland med Ajax. Det som saknas är en fullträff med landslaget och klubblagstitlar ute i Europa.

”En unik kombination”

– Ska Zlatan bli allra störst måste han leda sitt klubblag till Champions League-seger och landslaget till en stor mästerskapsframgång. För att komma upp på topp-tre räcker det att uppfylla det ena kriteriet, säger Erik Niva.

Zlatan Ibrahimovic har vunnit Aftonbladet och Svenska Fotbollsförbundets Guldboll två år (-05 och -07). I höst kan han bli historisk genom att bli den första spelaren att få utmärkelsen tre gånger.

– Zlatan är en unik spelare med en kombination av talanger och fysik som ingen annan svensk har haft, säger Stefan Alfelt.

ARTIKELN HANDLAR OM