Mejla

Lasse Anrell

Europeisk fotboll bygger på svinrika gubbar

SPORTBLADET

JÖNKÖPING-LINKÖPING-STOCKHOLM. Bloggarna sänkte FRA-lagen.

Det är bloggarna som skriver mest och bäst om fotbollens ekonomi.

Den är inte så frisk, om man säger.

Hur ska det gå för Manchester United? Deras huvudsponsor AIG är i totalkris. Plundrar nu sina dotterbolag på 140 miljarder spänn.

140 m-i-l-j-a-r-d-e-r.

Man U värderas till 4,35 miljarder pund men det är en värdering som bygger på spelare – och ett holdingbolags sätt att ­låna pengar. Och bankerna just nu är skitskraja världen över. Det är inte alls omöjligt att bankerna i konkurstider kräver in mer säkerheter. Vad händer då?

– Får vi kanske se Cristiano Ronaldo i Man City redan efter nyår? skriver den ekonomiske mästerbloggaren Osynliga­handen i en kommentar som kanske är sannare än vi anar.

Luleå dribblar med skatten och skattebyråkraterna tar dem i örat och hänvisar till Malmös story med kanadensaren ­André Savage som bodde i Köpenhamn för att slippa skatt.

Trist bara att skattmasen gnällde samma dag som länsrätten friade Malmö. 1,3 miljoner rakt ner i fickan på Redhawks.

Vet Bill Gates ens vad en fotboll är?

Mats Örbrink är mest känd i Örebro för att ha skjutit en tax. Nu är han vd för Canal+ och var i veckan i blåsväder efter att ha vägrat flytt av ett derby. Han klargjorde mycket tydligt att det är hans företag som håller allsvenskan under armarna ekonomiskt.

Det stämmer nog, men lite cyniskt var det kanske att stoppa en flytt som skulle underlätta säkerhetsarbetet i dessa huligantider.

Gör en pudel, Mats.

Uddevalla är sura på Ljungskile. För fem miljoner skattekronor som pumpas in i laget får man – ingenting. Man krävde att ha sitt namn med i klubbnamnet men fick ... nada.

Låter som kommunen har dåliga förhandlare. Ljungskile är ju kända för att sälja­ sitt namn för en badbralla.

Englands Kalmar (har aldrig vunnit ­ligan) Newcastle är till salu eftersom ägaren inte är tillräckligt rik (16,8 miljarder). Nu vill han sälja­ till Bill Gates som är lite tätare (400 miljarder).

Men vet han ens vad en fotboll är?

West Hams tröjsponsor har konkat. Där rök 70 miljoner spänn ...

Liverpool ska bygga nytt för fem miljarder. Klubben köptes av amerikanerna Hicks & Gillett i en affär byggd på skulder. Men får de ihop pengar till sin arena? Många tvivlar.

Den europeiska klubbfotbollen är ett korthus byggd på flyktiga tv-pengar och rika killar som vill ha en klubb att leka med.

En i grunden sjuk affärsidé

Malmös nya stadion är bankfinansierad. Vad händer när räntan stiger och ­bankerna knäar. Hur mår Swedbank?

Vem tar räntekostnaderna för Borås ­Arena – klubben eller kommunen? Bra ­frågor ...

Hur förberedda är den svenska hockeyn och fotbollen på lågkonjunkturens självklara följd att det sparas in på vipbiljetter och loger?

Inte alls, om jag får gissa. I alla fall vad gäller fotbollen.

En i grunden sjuk affärsidé som bygger på att sälja spelare – och därmed titlar – till utländska klubbar, som är på väg in i ekonomiska stålbad, kan knappast ­vara helt stabil. Det påstås ju från ganska höga positioner att ryktena om Henrik Larssons vinterflytt var spridda av Helsingborg själva för att man ligger risigt till ekonomiskt.

Lite äckligt.

Och i Europa bygger fotbollen på att det finns svinrika gubbar som vill ha ett fotbollslag att leka med.

Lite äckligt det med ... genom sina­ miljard­investeringar driver de löne­kostnaderna­ för de klubbar som fun­gerar normalt. ­Såna som Man U.

Eller som lilla Kalmar:

Bankerna godkänner inte Sveafastigeters finansieringsförslag för nya arenan. De ­anser inte att arenans marknadsvärde motsvarar byggnadskostnaden och därför inte kan ­duga som säkerhet. Låter sannolikt. Kommunen får gå i borgen för 100 miljoner.

Det är sånt som Henrik Rydström borde grubbla lite över under sina vaselin­ögonbryn.

AIK:s derbyböter blir mer bisarr

Vill ni läsa mer, läs osynligahanden.blogspot.com och idrottensaffarer.se. Där finns formuleringar som ”Tiden har till slut kommit i kapp Helsingborgs extremt tajta balansräkning.”

AIK:s derbyböter blir mer bisarr ju mer man tränger in i frågan. AIK straffas för att de visat repriser på den felaktiga straffen. Trots att det är förbundet som står för repriserna?

Fotbollförbundet vägrar sätta upp nät om inte en klubb kan tvingas till det som straff.

Åtvidaberg tvingades sälja ohyggligt anrika Kopparvallen.

För den gamla loppbitna arenan fick man två miljoner spänn – och lyckades rädda en ekonomi som varit lika svår att reparera som en elektrisk skrivmaskin.

Från ekonomi till kultur.

Fuck critics – let’s dance 1:

Susanne Ostens ”Glada Änkan” på Folkoperan i onsdags var den bästa musik­teater jag sett sen Göran Järvefelts ”Orfeus i underjorden” på Stockholmsoperan 1985.

Fuck critics – let’s dance 2:

I Aftonbladets recension av min och Stig Claessons bok ”Skaffa dig ett liv2” står det att det är ”en samling gamla Afton­bladet-krönikor”. Det visar att kritikern varken har koll på boken eller på Aftonbladet. Jag skriver inte fotbollskrönikor – och boken är en nyskriven berättelse, en så kallad roman. Den handlar – kan jag berätta för kultur­muppen som skrev om den – om Hammarbys SM-guld 2001.

Lasses lista

1. Per Gustafsson

Den Gamle – som knappt höll på att få nytt kontrakt – har visat sig vara svensk hockeys främsta målgörare 2008. Vad ­tyder det på ...?

2. Eva Cassidy

Wennerholm och jag har en enda sak gemensamt: Eva. Hennes nya cd är precis så fin som Mats och jag vill att den ska ­vara.

3. Tommy Jacobson

Nästa offer i maktkampen inom Djurgården fotboll. Vem ska nu värva spelare? Järnkaminernas barmästare? Wille Bäckström?

4. Pontus Wernbloom

Bäst på plan mot AIK – men ska verkligen en kille med hans spelstil och tunga gnälla på att en tränare blir lite förbannad på honom?

5. Jesper Högström

Sveriges sämsta kulturskribent. Offside. Expressen. Recenserar böcker utan att läsa dem. Gissar på innehållet. Gissar fel.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Av: 

Lasse Anrell

Publisert: