Bedoya – du är helt fel ute

SPORTBLADET

Tror ni Blåvitt blir sårade? Självklart inte – de älskar det

Efter förlusten i svenska cupen sågade Alejandro Bedoya IFK Göteborgs spel:

– För tråkigt och för defensivt, menade HIF-mittfältaren som hellre sitter hemma framför tv-spelet än representerar IFK Göteborg.

Har vi hört den förut?

Foto: Helsingborgs Alejandro Bedoya gick till attack mot Göteborg efter förlusten i svenska cupen.

Ja, det har vi.

Vi hör den ungefär en gång per säsong.

I fjol var det Pontus Jansson som efter att Malmö FF spelat 0–0 mot Gefle i premiären på Swedbank stadion konstaterade:

– Jag hade hellre slutat med fotboll än spelat i Gefle.

Tränaren Pelle Olsson log ett snett leende, hoppade in i bussen och rullade norrut med en fin bortapoäng.

Fotboll handlar om två saker: att vinna eller att plocka poäng.

Vi minns begreppet ”Tråkiga Kalmar” från mitten av 2000-­talet, eller varför inte ­”Boring, boring Arsenal” på 80-talet, eller Bob Houghtons framgångsrika MFF på -70-talet.

”Lägger hellre av”

Den här gången var det alltså Helsingborgs mittfältare Alejandro Bedoya som ruttnade på IFK Göteborgs svårpasserade centralblock:

– Jag lägger hellre av och sitter hemma och spelar Fifa än spelar i ett sånt lag. Fruktansvärt! Med den här typen av fotboll kan jag inte se dem nå topp-fem eller vad deras målsättning nu är, sa Bedoya.

Diskussionen är som sagt inte ny, det fascinerande är att nya spelare går i fällan gång på gång. Tror ni Blåvitt känner sig sårade? Självklart inte. De älskar det. De växte av segern, de växte ännu mer när de såg tidningsrubrikerna dagen efter.

Och Bedoya, tja, han kommer att bli påmind om det här varje gång han möter IFK Göteborg i framtiden.

Dessutom har amerikanen fel.

Defensiv fotboll gav AIK SM-guldet 1998 med 25 gjorda mål på 26 matcher, alltså ett snitt på ­under ett mål per match. Ett tätt försvarsspel är ljuv musik för den som tittar noggrant och inte bara går på fotboll för att se mål, mål, mål.

Kan utveckla

Sedan tror jag inte att IFK Göteborg kommer spela så tillbakadraget resten av allsvenskan. Men de har inom loppet av fyra dagar mött två lag – Häcken och Helsingborg – som är väldigt skickliga i de centrala delarna av planen. Det är en självklarhet att försöka stänga ytan med alla till buds stående medel. Annars går det som för Djurgården som efter en halvtimme av premiären låg under med 3–0 innan HIF slog av på takten.

Sådana resultat utvecklar inte fotbollen. Däremot utvecklas fotbollen om Helsingborg nästa gång de möter Blåvitt plockar fram verktyg för att dyrka upp centralblocket. Jag lovar att det går för den som är tillräckligt skicklig.