F1-mästaren hyllar svenske talangen

SPORTBLADET

Rosenqvist jagar F1: ”Ni har en bra förare på gång”

Drömmer om F1 21-årige Felix Rosenqvist ligger tvåa i EM inför helgens tävlingar. Nu hyllas han av den forne världsmästaren Damon Hill.

Felix Rosenqvist är tvåa i EM, men han kan nå mycket längre i så.

Kanske ända till formel 1.

– Han har verkligen ­potential att bli riktigt bra, säger världsmästaren Damon Hill.

Rosenqvist.

I en värld en bra bit bort från F1 arbetar svenske ­Felix Rosenqvist för att nå sin dröm om att få köra i racingens kungaklass. Inför helgens tävling ligger han tvåa i EM och han kör för det väl ansedda tyska stallet Mücke motorsport, samma stall som F1-mästaren Sebastian Vettel representerade en gång i tiden. 

– Ni svenskar har en riktigt bra förare på gång, ­Felix har absolut talang, ­säger Damon Hill, F1-mästare 1996, till Sportbladet.

– Han kan bli något stort om han fortsätter på samma spår. Han har verkligen potential att bli riktigt bra.

Sonen kör i F3

21-åringen slutade bland annat tvåa i F3-loppet i Macau, som har VM-status, och han har vunnit prestige­fyllda RTL-masters.

– Självklart är det roligt när en världsmästare är positiv till det man gör. Det är ett bra betyg. Han följer serien eftersom hans son kör där, säger Felix Rosenqvist.

Än så länge är han inte riktigt nöjd med säsongsinledningen, trots sin placering i mästerskapet. Han tycker att han är lite för långt efter Raffaele Marciello, som är en av F1-stallet Ferraris juniorförare.

Har vunnit två lopp

– Vi har inte riktigt haft den pacen som vi velat för att kunna vara med och slåss om att vinna loppen, men jag känner ändå att vi har fått ut max i varje race, säger svensken som vunnit två lopp och stått på pallen fem gånger i år.

– Får vi bara ordning på bilen och slåss om pole positions, då har man ett helt annat läge. Det är en väldigt jämn serie och kvalar man in mellan plats tio och femton är det svårt. Är vi bland de fyra första vet jag att jag slåss om segern.

I helgen körs serien på Red Bull Ring i Österrike och målsättningen är som vanlig en pallplats:

– Mitt mål är detsamma som alltid, jag vill slåss i toppen, och vi har goda förutsättningar att lyckas med det, säger Felix ­Rosenqvist som drömmer om att bli Sveriges näste F1-­förare.

– Det är väl det slutliga målet, men vägen dit är väldigt lång.

MOTORLISTAN

1 Valentino Rossi

Den niofaldige världsmästaren återvände till Yamaha i år och satsar på ­segrar. Än så länge har han bara stått på pallen en gång, men i morgon körs ­motoGP på Mugello, hans hemmaplan. Räkna med Rossifeber.

2 Nico Rosberg

30 år efter det att pappa Keke vann Monacos klassiska F1-lopp gjorde han samma sak. Han dominerade hela helgen och körde säkert in sin andra seger till Mercedes.

3 Timmy Hansen

Pappa Kenneth har 14 EM-titlar i rallycross. Nu har sonen sin första EM-seger. Han vann deltävlingen i Ungern och är tvåa i mästerskapet.

4 Sebastien Ogier

VM-ledaren i rally stoppades av en teknisk defekt under den första dagen av Akropolisrallyt, men får starta om i dag och kan fortsätta jakten på nya VM-poäng.

5 Cyril Despres

Den femfaldige Dakarvinnaren har meddelat att han lämnat KTM, men han satsar vidare mot en sjätte seger i Dakar. Han gör det tillsammans med Yamaha.

6 Pontus Tidemand

Rallyföraren vann den förra deltävlingen i JVM och i morgon vill han upprepa det när serien kör i Grekland.

7 Felix Rosenqvist

Är tvåa i EM och fortsätter att jaga poäng i F3. I helgen kör talangen i Österrike.

8 Tai Woffinden

Storbritanniens nya speedwaystjärna är tvåa i VM inför kvällens hemmalopp i Cardiff. I kväll kan han ta över VM-ledningen.

9 Mattias Ekström

Bara sex poäng på två tävlingshelger, DTM-stjärnan hoppas på ett betydligt bättre resultat i helgen när man kör i Österrike.

10 Alex Lundh

Var tillbaka efter det att han brutit nyckelbenet och körde in en poäng när VM i Superbike körde på Donington Park förra helgen.

Motorstopp

Romain Grosjean

Orsakade en krasch under F1-loppet i Monaco och flyttas tillbaka tio platser i starten av Kanadas GP nästa helg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport