Dahlby petad från EM: ”Brist på medkänsla”

Reporter: Patrik Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Ångrar mig inte för att jag var med mamma när hon drog sitt sista andetag”

Foto: BILDBYRÅN

Efter OS-silvret tog Håkan Dahlby, 47, tid för att umgås med sin mor, som gick bort under våren, och har därför inte kunnat träna för fullt.

Nu petas han från EM i lerduveskytte.

– Jag tycker att det är stor brist på förståelse. De har ingen medkänsla, säger Dahlby till Sportbladet.

Fjolåret var succéartat för Håkan Dahlby.

Lerduveskytten vann OS-silver i London och blev snabbt en populär figur hemma i Sverige. Men på det personliga planet var det mörkare.

– Pappa dog under tävlingssäsongen, då fick jag dröja med sorgearbetet. Det var jättejobbigt, men jag gick in 100 procent och gjorde mitt jobb, berättar han.

2013 har det sportsliga haltat. Dahlby bytte klubb och fick begränsade träningsmöjligheter, samtidigt spenderade han åtta veckor som deltagare i TV4:s dansprogram Let's Dance.

”Var med när hon drog sista andetaget”

När han sedan fick reda på att hans mor höll på att gå bort valde han att lägga ytterligare tid på det personliga.

– Jag ångrar mig inte för att jag var med mamma när hon drog sitt sista andetag, det var otroligt viktigt. Speciellt när jag inte var med pappa förra gången.

Trots det har de flesta, inklusive han själv, räknat med att han skulle få en biljett till sommarens EM i lurduva och viltmål. Beskedet kom som en överraskning.

– Jag är fortfarande förvånad. Men jag kände att något var i görningen. Sen fick jag telefonsamtalet... jag satt som ett frågetecken och undrade om det var deras slutgiltiga beslut, berättar han.

Från förbundets håll menar man att det beror på Dahlbys bristande träningstid i samband med de stora regelförändringar som har skett inom sporten.

– Det är en dramatisk förändring rent skjutmässigt. Med de gamla reglerna hade han varit alldeles given, säger skyttesportförbundets sportchef Jonas Edman.

”Amatörmässigt”

Men Håkan Dahlby är hård i sin kritik mot förbundet.

– Vi har ett förbund som är amatörmässsigt, de tänker inte professionellt och framåt. Vi har för dåligt med resurser och pengar, vi får inga tränare och ledare, säger han.

Jonas Edman förstår inte den kritiken.

– Det tycker jag inte alls han har rätt i. De jobbar jättebra. Det finns långt dragna planer, den enda vars planer inte riktigt är färdiga är Håkans. Han är timeoutad av SOK:s ekonomiska stödprogram, dels för att han gick ner i träning och dels för att han hade svårt att träna på grund av konflikt med sin gamla förening.

EM går av stapeln 29 juli. Dahlbys timeout kan avslutas först den 1 augusti.

– Skulle han inte bli återaktiverad då skulle det bli ett enormt ekonomiskt bakslag. Det skulle vara jätteallvarligt, säger Edman.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN