Abrahamian till attack mot brottningspampar

Av: Kristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Sitter de på arslet blir Rio det sista mästerskapet"

Ara Abrahamian delar ut nya kängor.
Foto: JIMMY WIXTRÖM
Ara Abrahamian delar ut nya kängor.

Att brottning försvinner från OS-programmet till 2020 upprör många inom brottningssverige.

Däribland Ara Abrahamian, som trots att han tidigare varit en högljudd motståndare till det internationella brottningsförbundet (Fila), tycker att det är för drastiskt.

– Ska de ta in klättring liksom? Eller rullskridskor?, säger Abrahamian till Sportbladet.

Samtidigt fortsätter han sin hårda kritik mot Fila.

– De måste byta ut hela Fila.

Den sexfaldige svenska mästaren och OS-medaljören i brottning, Ara Abrahamian, har varit i stormens öga vad gäller kontroverserna inom brottning. Men att sporten utesluts gillar han inte.

– Det är tråkigt att det här ska hända, men de har hängt löst. De har fått varningar men inte gjort någonting åt saken trots varningar.

Ara Abrahamian vann brons vid OS 2008 i Peking men protesterade vid prisutdelning genom att lägga medaljen på mattan och lämna ceremonin. Anledning var att han dömdes bort i semifinalen. Som straff fråntogs han medaljen i efterhand. Han har sedan dess varit en högljudd motståndare till det internationella brottningsförbundet, Fila, och presidenten Raphaël Martinetti.

"Sitter på arslet"

Att sporten nu straffas på det här sättet, kan det inte kännas lite som en upprättelse för dig?

– Det är inte det handlar om. Man får tänka på ungdomar o juniorer som har OS som mål och dröm. Hur ska de motivera sig?, frågar sig Ara.

– Kan de få in en bra president så har de stor chans att få tillbaka det tror jag. De måste byta ut hela Fila. Gör de inte det, och i stället är naiva och sitter på arslet blir Rio (2016) det sista mästerskapet, fortsätter han.

Pikar nya idrotterna

Nu får brottning ansöka om att få tillbaka platsen, men det finns bara en plats – och totalt åtta som vill lägga vantarna på den. Men Ara ger inte mycket för de andra idrotterna.

– Brottning är en av de äldsta och klassiska idrotterna. Ska de ta in klättring liksom? Eller rullskridskor?

Det stod mellan femkamp och brottning till slut. Hur ser du på att femkamp drog det längsta strået?

– De väljer femkamp för att de är så trötta på brottning. Att brottning ska förlora till femkamp är bara ett stort "bravo" till Martinetti. Han har verkligen lyckats. Maktenheten måste bort tillsammans med alla underhuggare.

Fakta: Historiska OS-grenar

OS-historien vimlar av grenar som har kommit och gått. Hjortskytte, där deltagarna sköt på tavlor som föreställde hjortar, försvann från OS-programmet efter London-OS 1948. Samtidigt upphörde kulturgrenar som konst, arkitektur och litteratur att vara en del av den olympiska familjen. Resultaten i kulturgrenarna räknas inte heller in i dagens sammanställningar över de länder som har flest medaljer i OS-historien.

Exempel på andra grenar som har varit olympiska: stående längd- och höjdhopp, stående tresteg, spjutkastning i fri stil, spjutkastning med höger och vänster arm, viktkastning, lacrosse, cricket och krocket.

(TT)

Publicerad: