Sämst i serien – på att hålla tätt

SPORTBLADET

Släppt in mål i samtliga matcher: ”Är inte okej”

Foto: Philip Haglund.

Hur många nollor som ”Bajen” skrapat ihop den här säsongen?

Noll.

Det är sämst i hela allsvenskan.

– Det är uppenbarligen ett stort problem för oss. Det är inte okej att vi hela tiden släpper in så lätta mål, säger Philip Haglund.

Det är inte svårt att identifiera det stora problemet i årets upplaga av Hammarby. Offensivt är det mer än godkänt: laget har bara gjort tre mål färre än serieledande Malmö FF.

Sorgebarnet är naturligtvis... försvarsspelet. 29 insläppta mål – över två baklängesmål per match – är uselt. Hammarby har inte vid ett enda tillfälle den här allsvenska säsongen hållit nollan. Bara Falkenberg kan visa upp en så förskräcklig statistik.

Hammarbys trupp är naturligtvis medveten om problemet. Inför varje allsvensk match har spelarna ofta tryckt på samma svaghet: att de måste göra två-tre mål för att vinna, då försvaret läcker för mycket.

”Det var hemskt”

– Vi har hamnat i en otrygg känsla när det gäller försvaret. Alla skriver om det och att vi inte kan hålla nollan fastnar i huvudet. Det är som med Djurgården och deras derbyspöke: det fastnar liksom, säger viktige defensive mittfältaren Johan Persson.

På grund av avstängningar i samband med sommaruppehållet har han inte spelat fotboll på sex veckor.

– Det har varit extremt frustrerande. Särskilt när vi låg under med 0–3 mot Falkenberg. Jag trodde inte det var sant, och det var hemskt att inte kunna hjälpa till, säger Persson.

Haglund bekymrad

Varför läcker ni. Är det slumpen eller finns det ett systematiskt fel?

– Efter en halv säsong spelad går det inte att skylla på slumpen. Vi måste få en nolla snart och rätta till på smådetaljerna. Jag är en av de som ska försöka stoppa upp motståndarna, men till exempel på fasta situationer är det hela lagets ansvar.

Innermittfältskamraten Philip Haglund är bekymrad över statistiken.

– Det är uppenbarligen ett stort problem för oss, försvarsspelet. Det är inte okej att vi hela tiden släpper in så lätta mål. Vi måste – både individuellt och kollektivt – identifiera de farliga ytorna och bara stänga igen, säger han och fortsätter:

– Försvarsspelet är nyckeln i derbyt. Vi måste vinna den kampen – för det kommer handla om närkamper.