Myggor, svett och sex – välkomna till Manaus

Foto: Arena da Amazonia i Manaus där Sverige kommer spela.
SPORTBLADET

MANAUS. Sverige är på plats i Manaus, OS-premiären är fyra dagar bort.

För tidigt att prata fotboll?

Ja, ännu så länge handlar det här äventyret mest om myggor, svett och sex.

Varför inte, det blir roligare rubriker då.

Skyll inte på mig bara.

Jag har faktiskt inget annat val den här gången än att skriva om just myggen, svetten och sexet.

Det är inte jag som bestämt att Sveriges fotbollspojkar ska spela två OS-matcher i Manaus, en djungelstad med två miljoner invånare mitt i djupaste Amazonas där risken för Zikaviruset är som störst.

Det är inte mitt fel att det inte finns någon klar taktik att skriva hem om, att förbundskapten Håkan Ericson fått så många återbud och nej från spelare och klubbar att han fortfarande tvekar på om det blir 4-4-2 eller 4-3-3 i premiären mot Colombia natten mot fredag svensk tid.

Sveriges enda ”riktiga” forwardsalternativ – Mikael Ishak – ansluter till truppen från danska Randers först tisdag morgon.

– Vilket skick är han i, hur kommer resan att ha tagit på honom, landar han i tid? Det är sådant vi måste stämma av innan vi bestämmer oss, säger Håkan Ericson.

Förbundskaptenen behöver alltså inte lägga energi på att mörka taktiken mot Colombia.

”Extrem situation”

Det finns nämligen ingen taktik att mörka ännu, inte ens en preliminär startelva.

Med OS-premiären fyra dagar bort vet Håkan Ericson inte om han ska spela med en forward (Astrid Ajdarevic i ett 4-3-3) eller två forwards (Ajdarevic och Mikael Ishak i ett 4-4-2).

– Det är en extrem situation. Det går inte att ha ett extremare uppdrag, suckar Ericson efter gårdagens träning, den första på plats i Manaus.

Sverige tränade i en och en halv timme, och den förhållandevis långa träningstiden väckte de brasilianska journalisternas nyfikenhet som pepprade på med väderfrågor:

– Ni verkar okej med värmen?

– Varför tränar ni så länge?

– Har ni redan vant er vid klimatet?

Och ja, vädret är extremt här.

35 grader varmt och en luftfuktighet på över 70 procent.

Min kollega Fredrik Jönsson – Junior-Jönsson kallad – tvingades ta trapporna ner från 16:e våningen då strömmen på vårt hotell gick tre gånger på en timme. Junior-Jönsson bokstavligen rann ner för de sista trappstegen.

Eftersom vi samtidigt måste skydda oss mot Zikaviruset, Gula Febern och en rad andra myggburna skräckscenarion går det inte att vara lättklädd heller. Själv flåsar jag runt i linnebyxor/linneskjorta och svettas hysteriskt. Om jag inte blir av med bonuskilona på den här resan kommer jag aldrig bli det.

Förbundskapten Ericson menar att spelarna behöver vänja sig vid klimatet, och har därför lagt träningarna samtidigt som matcherna har avspark: 18.00 lokal tid.

– Vi behöver acklimatisera oss, motiverade han dagens långa pass.

Världens bästa myggmedel

Vi var tre svenska journalister på träningsarenan Estádio Carlos Zamith: Förutom undertecknad och Junior-Jönsson även DN:s Johan Esk.

Precis som spelarna (en del tränade i långbyxor och långärmat) pratade vi myggor och zikavirus.

På mig kliar det överallt, det känns som att myggen far omkring innanför kläderna.

DN-Esk inbillade sig att han fått tag på Brasiliens bästa "mosquito spray”.

– Jag fick den av vänner i Rio, sa DN-Esk nöjt.

Jag är skeptisk. DN-Esks behållare påminde om ett hemmabygge du fuktar blommor med. Inget ammoniaksting i doften heller.

Nä, då tror jag mer på den gastub Junior-Jönsson och jag hittade på ett välsorterat varuhus här i Manaus: SBP Multi Inseticida. Kemikalier nog för ett flerårigt svenskt fängelsestraff, kan hålla krokodiler på lämpligt avstånd.

Förbundskapten Håkan Ericson tycker att myggskräcken är överdriven.

– För killar är det ingen större fara. Det handlar om att avhålla sig från sex några månader när man kommer hem, menar han.

Själv upptäckte jag att jag har glömt vaccinera mig emot Gula Febern vilket känns mindre roligt när jag läser om symptomen. Sov därför med min SBP Multi Inseticida under huvudkudden samtidigt som ett tropiskt åskväder blixtrade över Manaus.

Om det är goda nyheter återstår att se, i kväll tränar Sverige igen, då är det tre dagar kvar till OS-premiären mot Colombia och Mikael Ishak – Sveriges enda djupledsgående forwardsalternativ – kommer fortfarande inte att vara här.