”Rent fysiskt sett så bör hon slå det”

SPORTBLADET

Debuterar på 3000 meter - med sikte på det svenska rekordet

Foto: Bildbyrån
Meraf Bahta.

Meraf Bahta har inte sprungit ett banlopp på ett år.

Väl tillbaka debuterar hon mot tuffast tänkbara motstånd – med målet att slå svenskt rekord på 3000 meter.

– Rent fysiskt sett så bör hon slå det, säger tränaren Ulf Friberg.

Det var på EM 2014 som Meraf Bahta slog igenom stort. På 5000 meter sprurtade hon ner nederländskan Sifan Hassan och tog Sveriges enda guld.

Sen kom skadorna. Under hela fjolårssäsongen blev det bara ett enda lopp utomhus innan säsongen fick läggas ner.

Men när Meraf Bahta gör comeback i kväll på Dohas Diamond League-gala handlar det inte om någon smygstart. På 3000 meter ställs hon bland annat mot vinnarna på både 5000 meter, Almaz Ayana, och 10 000 meter, Vivian Cheruiyot, från VM i somras.

– Det är ett jäkligt tufft lopp att debutera i men samtidigt är 3000 en sträcka man inte får så många chanser att springa. Det är en lagom sträcka just nu, säger tränaren Ulf Friberg.

Rekordhotet – för snabbt lopp

Meraf Bahta kommer från en vinter och vår där träningen flutit på helt utan problem. 31,26 på tio kilometer landsväg imponerar (en halvminut snabbare än rekordet som Sarah Lahti slog på bana förra helgen) och efter det har hon legat på träningsläger på hög höjd i Flagstaff ända fram till Doha-resan.

– Meraf har kört med Sarah. Det var ingen överraskning för oss att Sarah sprang bra men jag tror Meraf kunde gjort ytterligare lite bättre till och med, säger Friberg.

Men i stället för rekordförsök på 10 000 meter siktar Meraf Bahta på att slå Sara Wedlunds tjugo år gamla rekord på 3000 meter ikväll. Tiden att slå är 8,48,87, drygt tio sekunder snabbare än Meraf Bahtas personliga rekord. Största hotet mot en rekordmiss är enligt tränare Friberg – att loppet går för fort.

– Ja vi får hoppas på ett rekord. Hade det varit ett lopp där täten siktat på 8,35 så hade jag sagt att det är klart att hon slår det. Men går Ayana och de andra för 8,20 och när det dessutom är 37 grader varmt gäller det att springa smart. Men rent fysiskt bör hon slå det, säger Ulf Friberg.

ARTIKELN HANDLAR OM