”Det kan avgöra en hel tävling...”

avMalin Wahlberg

Så ska svenska OS-seglarna undvika skräp och sjukdomar

1 av 2 | Foto: Gustav Mårtensson, TT
Josefin Olsson – av ett våra guldhopp i Rio.

Det förorenade vattnet i Rio kan skapa problem för seglarna i OS.

Förutom den ökade risken för sjukdomar kan skräpet ställa till det.

– Det kan avgöra en tävling, säger förbundskaptenen Magnus Grävare.

Vattnet i Rio de Janeiro är kraftigt förorenat. OS-arrangören hade lovat att det skulle bli 80-procent bättre till mästerskapet, men så kommer det inte att bli.

Läget har blivit bättre sedan förra sommaren när AP beskrev OS-seglarnas tävlingsplats Guanabarabukten som en soptipp, men skräpet är fortfarande en faktor.

– Det har blivit klart bättre. Men det kommer också att variera, regnar det så kommer det mer skräp, säger förbundskaptenen Magnus Grävare.

– Första året körde någon på något och rodret lossnade och de kapsejsade. Så det kan ju avgöra en tävling helt enkelt. Men det tror jag inte.

”Massa amerikaner blev sjuka”

Det är inte bara skräpet som kan ställa till problem. Risken för sjukdomar är stor i det förorenade vattnet.

– Vi hoppas att vi har varit där så mycket att vi har blivit immuna, säger Grävare.

Hur förbereder ni er?

– Det enda vi gör är att vi är mycket mer noggranna med hygienen. Det fanns någon rapport för något år sedan där de hade ett testevent för rodd där massa amerikaner blev sjuka. Man misstänker att de hade vattenflaskor liggande i båten med förorenat vatten och så drack dem och blev sjuka. Det tänker vi på, var vi har matväskor och vattenflaskor. Sedan att tvätta sig när man kommer in. Sår blir mer inflammerade för vissa så de får helt enkelt vara mycket noggrannare med att hålla det rent.

De svenska OS-seglarna, som har över 100 träningsdagar i Rio, har noterat problemet. Men de är inte speciellt oroliga.

– Jag har klarat mig från sjukdom hittills och det är väl framför allt när det regnar mycket att det kommer ner mycket skräp i bukten. Men de kommer de nog att jobba med att ta bort mycket under OS. Det gäller bara att vara att vara lite extra försiktig och tänka på det och tvätta kläder och händerna och inte ha vattenflaskan i båten, säger guldhoppet Josefin Olsson.

”Får vara lite försiktig”

470-seglaren Fredrik Bergström:

– Man får vara lite försiktig. När man är ute i båten kan man få lite öppna sår här och var. För oss har det inte varit några större problem än så länge, men något du måste tänka på är att göra rent såren och vara lite mer varsam.

Bergströms lagkamrat Anton Dahlberg känner sig inte orolig, men kommer precis som resten av svenskarna att vidta försiktighetsåtgärder.

– Jag är väldigt lugn och cool. Jag tycker att det är tråkigt att Rio inte har tagit tillfället i akt och försökt göra något åt det. Samtidigt är det en storstadsregion med mycket människor, säger han och fotsätter:

– Vi sköljer oss mer noga och vattenflaskan har man inte inne i båten. Jag är rädd för mitt liv eller något. Det är bara så tråkigt om man blir sjuk så att man inte kan träna.

Sverige skickar fem besättningar till OS och alla har hopp om medalj.

– Vi tror att alla fem kan konkurrera om medaljer. Jag tror inte att alla tar medaljer, men om vi kan ta en eller två har vi gjort ett starkt OS, säger Grävare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Segling

Sommar-OS