Alfelt: Hade kunnat fylla en fotbollsarena

SPORTBLADET

OSLO. Norge hade väntat i 35 år på proffsboxningen.

Cecilia Brækhus bjöd på show i tre minuter och fem sekunder.

Sen exploderade Spektrum i ett jättevrål från 10 500 åskådare på de absolut fullsatta läktarna.

The Homecoming var en jättesuccé redan innan kvällens första slag hade delats ut. Norge älskar Brækhus och jag är säker på att man hade kunnat fylla en fotbollsarena denna hemkomstkväll.

Tre amatörmatcher fick värma upp publiken innan norske proffsdebutanten Kevin Melhus gick upp mot tysken Christian Dulz i den första professionella boxningsmatchen på norsk mark sen 1981. Det blev en snabb affär det också. Tysken var pinsamt svag och tidigt i andra ronden kastade hans tränare in handduken för att få stopp på överkörningen.

Boxningen hade kommit hem igen men vi fick vänta längre ändå. I över en timme hände ingenting eftersom tv hade fixtid för Brækhus match, men sen brakade det loss i en spektakulär inmarsch och en huvudmatch som aldrig blev spännande.

Svensson vid ringside

Cecilia Brækhus visade att hon är superstjärnan i damboxningen och fransyskan Anne Sophie Mathis att hon inte längre är varken en stjärna eller en knockoutmaskin. Mathis försök till överhandslag avväpnade Brækhus lekande lätt och direkt i andra rondens inledning körde hon igång sina snabba slagserier som fullständigt sög musten ur motståndaren.

Det var överlägset men inte en uppvisning som imponerade på Klara Svensson som satt vid ringside för att studera sin blivande motståndare. Klara sitter med en överenskommelse som innebär att hon ska få en titelmatch mot Brækhus men den kan dröja eftersom The First Lady avslöjade att hon först vill göra ett frivilligt titelförsvar mot Cris Cyborg.

UFC och även företrädare för proffsboxningen ser gärna en sån match. Medieföretaget IMG köpte nyligen UFC för 34 miljarder och jobbar även med Cecilia Brækhus och Klytjkostallet som Brækhus bytte till från Sauerland.

En match mellan världens bästa boxare och världens farligaste kvinna antingen i USA eller i Cyborgs hemland Brasilien kan generera stort intresse värt många miljoner dollar för alla inblandade. Det är den lönechecken som lockar Brækhus att sätta alla sina fem VM-titlar på spel mot Cyborg, som visserligen aldrig varit boxare, men som slår hårt nog för att skicka vem som helst till golvet om hon kan få in träffarna.

Klytjko hyllar svenskan

Floyd Mayweather Jr erkänner att han länge verkligen var frestad att gå upp mot MMA-stjärnan Conor McGregor i en boxningsmatch och många var intresserade att se en sån match. Det är säkert den erfarenheten som gett IMG  uppslaget till att tussa ihop Brækhus och Cyborg. Mötet blir helt enkelt kittlande för en publik långt större än den som normalt följer damboxning.

Så hur drabbar det Klara Svensson som sitter med sitt kontrakt?

Inte alls om Bräkhus vinner över Cyborg. Då blir nästa match Brækhus mot Svensson. Förmodligen i Norge på grund av Brækhus popularitet och det tror jag inte vore någon nackdel för Klara även om den hamnar i Brækhus hemstad Bergen.

Klara är självsäker med en stark tro på sin teknik och den erfarenhet hon skaffat sig under en karriär som varat mer än halva hennes liv. Den övertygande segern över Mikaela Laurén har givetvis också stärkt självkänslan.

Just nu finns ingen bättre damboxare än Cecilia Brækhus i världen. Men i Spektrum stod Vladimir Klytjko och sa vänliga ord om Klara Svensson.

– Hon är inte lätt att boxas mot, det kan jag säga. Jag ser fram mot den matchen, sa Klytjko.

Som är ett levande bevis på att boxningsmästare inte förblir det för alltid. Att han skulle förlora sina titlar till Tyson Fury för ett år sen var lika osannolikt som att Klara Svensson detroniserar Cecilia Brækhus.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM