Sverige världsmästare

SPORTBLADET

Vann lag-VM för första gången på 22 år

Efter flera andraplatser slog Sverige till.

Med en VM-titel i enduro.

– Mycket imponerande, säger förbundskapten Lars-Göran Ståhl.

Efter flera andraplatser i Six Days, lag-VM, kom Sveriges juniorlandslag till Spanien med drömmen om en VM-titel.  Trots stora problem med regn och lera tog svenskarna ett grepp om tävlingen direkt och under veckan har Mikael Persson, Albin Elowson och Jesper Börjesson lyckats kontrollera sina konkurrenter.

– Det avgörande var egentligen den femte dagen när vi visste att det var ett helt nytt specialprov och därför gick ut och gick det tillsammans kvällen innan. Vi ville att killarna skulle hitta spårvalen redan innan tävlingen startade och träffa rätt när de kom i full fart. Det var vår chans att vinna VM-titeln och där gjorde vi ett ryck. Vi var 36 sekunder snabbare än amerikanerna och det hade vi sedan med oss till i dag, säger förbundskapten Lars-Göran Ståhl till Sportbladet.

Fantomstart

Inför finaldagen hade svenskarna sedan 27 sekunders försprång, men när fjolårets ungdomsvärldsmästare Mikael Persson föll efter ett par kurvor av crossprovet hade det krympt till 21 sekunder.

– Det kan låta mycket, men det går så snabbt. Vi hade sedan pressen på oss i de avslutande heaten och jag är imponerad över hur våra killar sedan startar det avgörande heatet. När alla världens bästa juniorer och seniorer startar tillsammans kommer våra svenska juniorer ut som etta och trea från starten. Det var inget snack om vilka som skulle vinna JVM-titeln.

Historisk titel

Detta var Sveriges första VM-titel i lag sedan 1994.

– Vi åkte hit för att försöka vinna titeln, efter alla andraplatser visste vi att vi skulle kunna slåss om segern och vi har faktiskt varit i ledningen efter var och en av de sex dagarna, säger Ståhl.

– Nu är målet att så småningom ta med killarna upp till herrlandslaget och kunna slåss om en seger i World Trophy framöver.

USA vann World Trophy för första gången under tävlingens 103-åriga historia, det svenska herrlandslaget slutade på fjärde plats. Damlandslaget, om innehöll två debutanter, körde in på plats fem. Australien vann damklassen för fjärde året i rad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Enduro

Motorsport