Stjärnan tvingas avsluta karriären

”Orkar inte kämpa emot längre”

Frida Aili
Frida Aili

Hon har varit en av Sveriges bästa spelare i nästan tio år.

Nu tvingas Frida Aili, 29, avsluta sin karriär.

– Jag orkar inte kämpa emot smärtan längre, det tar bort glädjen från sporten, säger hon.

Frida Aili var osäker redan inför förra säsongen om hon skulle klara av en till säsong i basketligan dam. Stjärnan drabbades av en fotskada för 1,5 år sedan och har sedan dess spelat med smärtor.

Nu tvingas 29-åringen avsluta sin karriär trots anbud från flera klubbar.

– Jag orkar inte kämpa emot smärtan längre, det tar bort glädjen från sporten. Dessutom har läkarna rekommenderat mig att sluta, och jag känner att det är dags att lyssna. Jag måste tänka på livet efter också, säger hon.

”Spännande och vemodigt”

Aili debuterade i basketligan 2006 och har gjort 74 A-landskamper. Hon har förutom åtta säsonger i Sverige gjorde tre ute i Europa.

Trots sex SM-finaler saknar hon dock ett SM-guld.

– Självklart hade jag velat ha ett SM-guld innan jag la av men det är inget jag själv kan styra över. En dröm hade varit att få avsluta med ett SM-guld på hemmaplan i Luleå, men tyvärr säger kroppen verkligen ifrån på allvar nu så jag måste lägga min energi och fokus på en civil karriär i stället. Vilket känns både spännande och vemodigt, säger hon och fortsätter:

– Basketen har varit mitt liv och jag kommer självklart sakna det oerhört mycket, men samtidigt ser jag tillbaka redan nu och känner mig stolt och nöjd över alla upplevelser den medfört och allt jag har fått.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN