Erikssons fantastiska seger

SPORTBLADET

Rookien tog första EM-segern på F1-bana

Joel Eriksson tar emot bucklan av fjolårets europamästare - Felix Rosenqvist.

Joel Eriksson gjorde allt rätt.

Och tog sin första EM-seger.

– Det är en helt fantastisk känsla, säger han.

Formel 3-föraren Joel Eriksson kör sin första EM-säsong. På den 7 km långa banan Spa-Francorchamps körde han in mål som 14:e man i det första loppet, men kvalade in som tvåa i både det andra och det tredje loppet.

I det andra racet körde han också in på plats två.

– Jag hade en bra plan och den höll den nästan perfekt, sa Eriksson efteråt.

Revansch

Men i det tredje loppet fick han sin revansch. Han tog starten och körde om George Russell som hade pole position. Han klarade sedan av att försvara ledningen på den långa Kemmelrakan och körde sedan säkert mot  sin första seger i EM för formel 3.

– Det är en fantastisk känsla att vinna ett EM-lopp i formel 3, säger 17-årige Eriksson.

– Jag kunde dra fördel av Russels dåliga start och även om jag hade ett par bilar som försökte köra om mig i slutet av Kemmelrakan så kunde jag behålla ledningen. Sedan försökte jag bygga upp ett försprång och ta hand om däcken.

Överlägsen ledning

Eriksson var tvåa i tyska formel 4 förra året och flyttade till formel 3 inför den här säsongen. Målsättningen har hela tiden varit att sluta som bästa nykomling och i och med segern i Belgien tog han en överlägsen ledning i rookietabellen. I det totala mästerskapet ligger han på plats sex.

– Vi har varit snabba hela säsongen, men haft lite problem med balansen i bilen. På Spa kunde vi verkligen visa att vi är ett toppteam, säger Eriksson.

– Vi har kämpat så hårt för det här, och vi har varit nära tidigare, så att nu äntligen få stå överst på pallen är extremt stort. Vi har haft en fantastisk helg överlag och jag vill tacka teamet för ett bra jobb. Nu har vi visat för alla att vi kan vinna på den här nivån, och vi har satt oss i ett bra utgångsläge inför hösten. Enormt, enormt skönt!

Formel 3-EM tar nu sommaruppehåll, men det gör inte Joel Eriksson. Han ställer upp i det fristående storloppet Masters of Formula 3 i Nederländerna den 19-21 augusti. Den prestigefyllda tävlingen har tidigare vunnits av F1-förare som Valtteri Bottas, Lewis Hamilton och Max Verstappen.

ARTIKELN HANDLAR OM