"Fantastiskt att ha Facebookhästen"

1 av 2
SPORTBLADET

Rio de Janeiro. De fann varandra för fyra år sedan och är nu på plats i Brasilien.

Hon som kallas Silver-Sara.

Och hon som kallas Facebookhästen.

Fälttävlan når sällan ut till den bredare publiken, men i London 2012 lyckades Sara Ostholt Algotsson hoppa genom tv-rutorna och in i svenskarnas hjärtkammare. Hon vann silver där på hästen Wega.

Fyra år senare visar ett veterinärbesök att hästen har en ovanlig skada på vänster framben och inte kan tävla mer.

Ändå är Ostholt Algotsson på plats i Rio, dem här gången på hästen som heter Reality men kallas Bigsy.

Eller ja, stoet har ett annat smeknamn också.

Drog in 850 000 kronor

– Jag rider på folkets häst, det är Facebookhästen, säger Sara Ostholt Algotsson efter sitt första träningspass på brasiliansk mark sedan hon var här i januari och rekognoserade.

Silver–Sara – jodå, hon har också många namn – syftar på den insamling som drogs igång 2012 för att hon skulle kunna köpa Bigsy. 850 000 skramlades ihop från hundratals olika donatorer och snart hade Sverige ett nytt världsklassekipage.

– Det är fantastiskt att de för fyra år sedan gick in och såg till att jag fick hjälp att köpa ut hästen. Målet var att eventuellt kunna köpa hästen, men att vara här nu… det är härligt, säger Ostholt Algotsson.

2012 visste få vem du var. Nu är du en av folkets favoriter. Hur bär du upp det?

– Jag ser mer att jag har folket med mig, inte att jag har press på mig. Det känns bara positivt och kul om så många som möjligt tittar och hänger med oss och hejar.

Åker till Sockertoppen

Resan över Atlanten gick bra för dem båda, trots att de tog olika flyg och Bigsy brukar vantrivas i trånga utrymmen. På lördag drar fälttävlan igång med dressyrmomentet, men fram till dess vägrar Sara Ostholt Algotsson stanna på OS-området i Deodoro och gnugga detaljer.

I dag, tisdag, drar hon på utflykt till berget Sockertoppen, en linbanefärd 400 meter upp i luften.

– Det är för att komma iväg och se något annat. Släppa lite fokus. Det kan vara lätt att man går in i fokus för tidigt och bränner sin energi på det. Då är det bra att läsa en bok eller åka iväg på något sådant, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport

Sommar-OS