USA-valet

Johaug: ”Jag har inte klarat av att förlåta”

avErik Karlsson

1 av 2

Enligt Therse Johaug är läkaren Fredrik S. Bendiksen helt och fullt ansvarig för att hon testat positivt för dopning.

Ett misstag hon inte kan förlåta.

– Nej, det har jag inte klarat av, säger hon till tidningen Østlendingen enligt NTB.

När Therese Johaug igår mötte den norska pressen för att svara på frågor om det positiva dopningsprovet hon lämnade i början av september var en sak tydlig: hon anser sig fortfarande vara oskyldig.

– Jag känner att jag gjorde det jag skulle göra. Jag gick till läkaren och frågade om han hade en kräm som jag kunde ha på mina läppar. Det var han som köpte krämen och gav den i min hand och på frågan om den fanns med på dopningslistan sa han nej. Jag har inte större kompetens än han. Han är min läkare och det är hans jobb. Jag litade hundra procent på det han sa, förklarade hon.

”Förstår varandra”

All skuld lägger hon alltså på lagläkaren Fredrik S. Bendiksen. Och i en interjvu med lokaltidningen Østlendingen berättar hon att det är en miss hon inte kan förlåta.

– Nej det har jag inte klarat av. Vi pratar med varandra och vi förstår varandra men konsekvenserna är så stora, säger hon.

I intervjun berättar hon också om känslorna när hon fick det första beskedet om det positiva testet.

– Just då var jag helt ensam hemma. Nils Jacob (Hoff, pojkvän red. anm.) var och handlade. Världen rasade samman. Jag hulkade och skrek så högt att han kunde höra mig redan i gången utanför huset. Han blev rädd och förstod inte vad som hade hänt, men han kände igen min röst. Där och då vändes livet upp och ner, säger hon.

”Vet inte om jag klarar komma tillbaka”

Flera bedömare säger att en dom troligen landar mellan ett och två år. Therese Johaug erkänner att hon tvekar på om hon klarar av att komma tillbaka lika stark efter en lång bortovaro.

– Viljan att komma tillbaka ökar för varje dag, men jag vet inte om jag kommer klara av det. Jag ska vara stark, men hur kroppen och huvudet reagerar efter allt det här vet jag inte, säger hon till Østlendingen.

ARTIKELN HANDLAR OM