Björk: Inte lätt att vara ett Bills-fan

Foto: AP
Buffalo Bills linebacker Manny Lawson (91) ser på medan huvudtränaren Rex Ryan, diskuterar med domaren.
SPORTBLADET

De har rekordet i att ha förlorat flest Super Bowls i följd. Deras mest kände spelare heter OJ Simpson. Och de har inte nått NFL-slutspelet detta århundrande.

Det är inte alltid helt lätt att vara ett Buffalo Bills-fan…

I början av 1990-talet var Buffalo Bills på toppen. Med quarterbacken Jim Kelly i spetsen radade laget upp inte mindre än fyra Super Bowl-framträdanden. En smått fantastisk bedrift. Men laget lyckades även med bedriften att förlora samtliga fyra, och därmed sätta ett mindre smickrande rekord. Hade Scott Norwood satt sin 47 yards-kick i den första finalen, januari 1991, så hade historien sett helt annorlunda ut. Nu missade han ”wide right”, och New York Giants vann med en (1) poäng. Bills följde sedan upp med  ytterligare tre finalförluster. Men fortsatte att tillhöra toppskiktet resten av 90-talet, dock utan att nå samma svindlande höjder. Sedan började resan nedåt.

Ryan har tänt hoppet

2001 gick grundaren och ägaren Ralph Lawrenson i pension. Tom Donahoe tog över och var ytterst ansvarig när man kapitalt misslyckades med en föryngringsprocess.

Istället för att gå igenom grundserien med blott tre förluster som de gjort ett decennium tidigare, så lyckades de bara vinna samma antal under bottensäsongen. Och den negativa trenden har hållit i sig.

Nu har Bills gått 16 år utan att ha spelat slutspelsfotboll.

Men ett coachbyte har tänt hoppet. Den kontroversielle hårdingen Rex Ryan kom in i fjol. Han är en frispråkig typ, som inte bara kan skapa rubriker. Han kan även organisera ett försvar.

Under hans första år slutade laget på 8–8. Efter en lovande inledning (4–3) finns i år förhoppningar om att till och med bryta slutspelsförbannelsen. Och det tack vare ett aggressivt försvar som bidragit till att nye line backern Zach Brown toppar statistiken över antal tacklingar, och Lorenzo Alexander toppar statistiken över antal sacks. Så räkna med att New England Patriots quarterback Tom Brady kommer att ha koll på var framför allt Alexander befinner sig.

Divisionsrivalen Patriots har vunnit AFC East 13 av de sista 14 åren, och leder programenligt även i år på 6–1. Men enda förlusten kom just mot Bills som då nollade sina motståndare. Dock med den stora skillnaden att då var Brady avstängd. Men det återstår att se hur den gamle matadoren hanterar T-Rex blodtörstiga bestar. Jag säger inte att han ligger sömnlös inför söndagens gastkramande Halloweenmöte. Men det bästa, och enda, sättet att skaka om Brady är att sätta honom under stark press.

Hatmöte

Och skulle Bills lyckas vinna tar de ett rejält kliv mot ett wild card, och på köpet skaffar de sig ett mentalt övertag på Patriots inför ett eventuellt tredje möte i slutspelet.

Patriots mästarcoach Bill Belichick kommer göra sitt bästa för att vinna psykkriget med Ryan. Här finns inga varma ömsesidiga känslor. Vi snackar hatmöte.  

Och Belichick har redan spelat en stor negativ roll i Bills historia, då han var defensiv koordinator för det NY Giants-lag som slog Bills i Super Bowl, säsongen 1990. En klubb vars första Hall Of Famer var ingen mindre än OJ Simpson, som efter karriären figurerat i diverse uppmärksammade rättegångar.

Men det kunde enligt vissa faktiskt varit ännu värre för Bills. För när organisationen var till salu för ett par år sedan var Donald Trump en av spekulanterna. Sedan finns det givetvis dem som skyller Bills för att de inte sålde till Trump, för då skulle han kanske haft fullt upp istället för att kandidera till president…

NFL:s längsta pågående slutspelstorkor

1) Buffalo Bills, 1999 AFC Wild Card Playoffs, 16 år sen. 

Den enda stället där Bills kommer på första plats är denna kanske inte fullt så hederssamma lista.

Med väldigt tuffa år bakom sig så hoppas jag faktiskt på att Bills äntligen kan få beträda fotbollsplanen även i januari/februari. 

2) Oakland Raiders, Super Bowl XXXVII, 13 år sen.

Under 2002 års säsong spelade Raiders riktigt bra boll, med 11–5 i ryggsäcken från grundserien tog de sig vidare genom slutspelet och mötte Tampa Bay Buccaneers i SB 37, där åkte man på torsk med 48–21 och sedan har de inte sett skymten av slutspel. Ett lag dock som under Jack Del Rio just nu leder AFC West (5–2), och ser ut att vara ett lag som kan ta sig till slutspel. 

3) Cleveland Browns, 2002 AFC Wild Card Playoffs, 13 år sen.

Det här är laget som konstant hittar nya sätt att förlora på, det är snudd på fascinerande faktiskt. 

Trots att de alltid har "förtur" i draften så lyckas de aldrig riktigt hitta rätt spelare, och framförallt inte på QB- positionen. Efter en 0–7 inledning kommer de inte gå till slutspel i år heller. 

4) Los Angeles/St Louis Rams, 2004 NFC Divisional Playoffs, 11 år sen.

"The Greatest show on turf" var ett smeknamn Rams hade under åren då de var på topp, vinst i SB 34 1999, för att sedan visa sig i slutspel varje år fram till 2004. Sedan dess har det varit mörkt på den fronten. I år har de hittills skrapat ihop tre segrar och fyra förluster, och har Cardinals och Seahawks framför sig i jakten på att vinna NFC West för att gå till slutspel. Möjligt? Absolut! Troligt? Icke!

5) Jacksonville Jaguars, 2007 AFC Divisional Playoffs, 8 år sen. 

1995 var året då NFL utökades från 30 till 32 lag, Jaguars var ett av lagen och Carolina Panthers det andra. 

Sedan dess har Jags visat sig i slutspelet hela sex gånger, dock med föga framgång. Nu i vecka 8 är de 2–5 och slutspelet är väldigt långt bort. 2020?

Sammanställning: Carl-Johan Björk

Carl-Johan Björk

ARTIKELN HANDLAR OM