Duplantis: ”Tror det är möjligt att ta medalj”

Foto: Fredrik Sandberg/TT
SPORTBLADET

BIRMINGHAM. Armand Duplantis har landat i Birmingham.

Äntligen är ett svenskt medaljhopp på plats.

Och en som vågar säga det också.

– Ja, att ta medalj vore stort. Det är många som hoppar bra, men jag tror det är möjligt, säger 18-åringen.

Det saknas inte självförtroende hos den svenska stavsensationen efter senaste tävlingen i franska Clermont-Ferrand. Då satte han både svenskt rekord och nytt juniorvärldsrekord inomhus med ett hopp på 5.88.

– Jag har inte hoppat så mycket i höst, så i tävlingarna jag gjort har jag försökt hitta jämnheten i hoppningen. Men jag började känna den i senaste tävlingen, så det var perfekt tajming inför det här.

Och hans mål är att ta en medalj här i Birmingham.

Det är inget han hymlar om, även om alla, inklusive han själv, vet hur tufft det är.

– Ja, det blir tufft. Det är så många hoppare här och alla hoppar bra just nu. Men jag tror som sagt att det är möjligt.

”Snabbare och starkare”

I fjol var Armand Duplantis den stora sensationen i svensk friidrott. Han slaktade de svenska stavrekorden och hans 5,90 utomhus i Texas den första april imponerade på hela stavvärlden.

Då var han bara sjutton.

Nu är han ett år äldre i en ålder där det händer massor. Det märks direkt att han blivit mer världsvan när han slår sig ner för pressträffen på VM-hotellet. Och han är bättre.

– Ja, jag är både snabbare och starkare och när jag hittat rytmen kommer jag att vara bättre än förra året.

Han har redan visat det inomhus med sina 5,88. Förra vintern hoppade han 5,82 som bäst.

Armand Duplantis gjorde sin första stora mästerskapsfinal som 17-åring i fjol, då han hoppade i VM i London. En tävling som lärde honom mycket.

– Ja, jag tävlade väldigt mycket förra året så jag var inte i världens bästa form när jag kom till London. Dessutom hade jag tio hopp i kvalet som sög mycket kraft. Så när det var dags för final kände jag mig sliten.

Två stora mästerskap

– Den här säsongen ska jag vara mer noggrann med mitt schema och se till att komma i toppform till mästerskapen.

– Till den här finalen känner jag mig helt fräsch. Det gör väl alla andra också och de flesta kommer att hoppa högt. Det gäller bara att slå så många jag kan.

Han kommer också att tillbringa det mesta sommaren i Sverige och Europa, där säsongen startar med Bauhaus-galan i Stockholm den 10 juni.

Han har två stora mästerskap den här säsongen. Inne-VM här i Birmingham på söndagen och EM i Berlin i sommar. Två mästerskap han tycker är lika stora.

– Ja, jag har svårt att jämföra. Båda känns lika viktiga. Det är väl egentligen bara Sam Hendricks som saknas av de bästa i EM.

I tävlingen i franska Clermont-Ferrand för en knpp vecka sedan blev Duplantis ”bara” femma på 5.88, trots att det var både nytt svenskt rekord och nytt juniorvärldsrekord inomhus.
Då var tre av de fyra han hade framför sig européer - fransmännen Reanaud Lavillenie och Axel Chapelle och polacken Pavel Wojciechowsky. Det var totalt sex européer som hoppade 5.88 eller bättre i den tävlingen.

Amerikanen Sam Hendricks, topprankad bland världens stavhoppare, vann på 5,93.

– Men något liknande får vi nog aldrig uppleva igen. Att så många hoppar så högt. Eller varför inte, förresten?

Ja, varför inte.

Foto: Jessica Gow/TT
ARTIKELN HANDLAR OM