Sensationellt rekord i svenskans debutlopp

SPORTBLADET

”Verkligen visat att det är där hon hör hemma”

Den 19 augusti 1990 sprang Midde Hamrin svenskt rekord på 10 000 meter i Helsingfors.

Snart 26 år senare är det (äntligen) slaget.

Av en 21-årig debutant.

Foto: TT
Sarah Lahti (tv) slog i natt det svenska rekord på 10 000 meter som Marie-Louise 'Midde' Hamrin (th) haft sedan 1990. Här springer ”Midde” på EM i Jugoslavien.

Redan i februari hade Sarah Lahti siktet inställt på ett datum.

– Jag ska springa i USA, den 1 maj, och då ska jag i alla fall försöka kvala in till sommarens EM. Men jag vet också att det krävs 31.50 för OS och det känns absolut inte omöjligt, sa Lahti till HD.

Bröt med tränaren

Lahti har nyligen ändrat distans till 10 000 meter och inledde satsningen med att i vintras åka till Australien för att träna under Cathy Freemans legendariske coach Nic Bideau. Samarbetet bröts dock redan efter någon månad men det verkar inte ha påverkat svenskan negativt.

När den 1 maj nu hade kommit och Lahti stod på startlinjen borta i Palo Alto, Kalifornien, så slutade det med succé. 21-åringen löpte in på tiden 31.54,87 och slog därmed Midde Hamrins snart 26 år gamla svenska rekord med nästan 2,5 sekunder.

”Sa det själv i vintras”

– Det är fantastiskt bra, det är ju hennes första 10 000-meterslopp. Hon sa själv i vintras att hon ville springa 10 000 i sommar, och nu har hon verkligen visat att det är där hon hör hemma, säger förbundskapten Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

Tiden är klart under kvalgränsen till EM men fem sekunder från OS-gränsen. 21-åringen har ändå en god chans att komma med till Rio för att som det brukar heta ”se och lära” då hennes huvudfokus snarare är OS i Tokyo 2020.

ARTIKELN HANDLAR OM