”Jag tror helt på den förklaringen”

avPetra Thorén

SPORTBLADET

”Vår uppgift att bygga upp förtroendet igen”

1 av 2

OSLO. Världens två bästa skidåkare har åkt fast för brott mot dopningsreglerna och norsk skidsport skakas av en stark för­troendekris.

Ska vi lita på att alla norska åkare är rena i ­vinter?

Sportbladet ställde norska skidförbundets ­ledare mot väggen.

– Det är vår uppgift att bygga upp förtroendet igen, säger Erik Röste, ­ordförande i Norges skidförbund.

Martin Johnsrud Sundby i somras, Therese Johaug i går.

Norsk längdåkning har drabbats av kris när det avslöjats att landets två största stjärnor brutit mot dopningens regelverk.

Therese Johaug är inte fälld, men erkände i går att hon fått i sig substansen clostebol, en anabol steroid, via salva som hon tog mot spruckna läppar.

Läkaren Fredrik Bendiksen tog i går på sig ansvaret och anser att Therese Johaug inte ska straffas.

Men det är den enskilda utövaren som har yttersta ansvaret för vad de får i sig.

Sportbladet tog Vidar Löfshus, längdchef, och ­Erik Röste, ordförande i Norges skidförbund, på pulsen under de omskakande timmarna i Oslo.

Hur ser du på läkarens rekommendation?

– Jag tänker som så att Antidopning Norge  kommer fram till en dom som står i proportion till förseelsen. Mer har jag inte att säga om det. Det är en obunden instans som dömer idrotten så jag tror att de kommer fram till en förnuftig dom, säger Vidar Löfshus.

Det finns andra som åkt fast för samma ämne, finns det någon anledning till att Therese inte ska straffas?

– Det har jag ingen synpunkt på.

Finns det någon anledning för er att misstänka att hon haft andra anledningar till att använda det här preparatet?

– Nej, det är ingen bortförklaring, inte alls. Jag tror helt på den förklaringen som hon och läkaren har gjort i dag.

”Står stark i Norge”

Hur tror du att detta ­påverkar synen på ­Therese Johaug?

– I Norge tror jag att Therese fortsatt kommer att stå ganska stark. Sen vet jag att det finns andra utländska tidningar som har en annan syn på Norge så det är nog som det är.

Kan du säga att det inte finns något i er verksamhet som innebär att ni inom norska längdlandslaget ligger på gränsen eller kliver över gränsen, det vill säga fuskar ni?

– Det är viktigt att säga att Martin (Johnsrud Sundby) inte blev dömd för dopning. Martin hade tagit lovlig medicin. Men domen var grundad på bakgrund av oklart regelverk, det är ­inget snack om att han hade fått för mycket medicin i ­kroppen men det var ingen ren dopningssak.

Det var ändå ett brott mot dopningsreglerna..?

– Jo, ett brott men läser man skrivelsen från Fis (Internationella skidförbundet) står det att det inte fanns en prestationsbefrämjande effekt utan att han tagit nödvändiga och lovliga medel.

Det har efteråt uppdagats att friska norska åkare ska ha rekommenderats astmamedicin, uppgifter som ni själva ser till att de utreds via en oberoende utredare som ska vara klar i januari?

– Vi använder aldrig astmamedicin på friska åkare, det finns alltid en diagnos som ställs.

Kommer ni att ändra ert sätt att hantera luftvägsproblematik?

– Om utredningen säger att vi ska göra det, så ska vi göra det. Jag har sagt sedan jag kom tillbaka från USA att norsk idrott är väldigt bra på hur man ska hantera luftvägsproblematik och att där har norsk idrott en fördel.

”Slår tillbaka”

Ni är hårda på att döma åkare från andra länder som varit dopade, varför ska man se annorlunda på en norsk åkare?

– Där kommer vi att ha ett förklaringsproblem. Men ser man till svenskarna som dominerade längdsporten på 80-talet så var det ingen som beskyllde dem för ­vara dopade och jag hoppas ­ingen svensk anklagar oss nu. Det finns en öppenhet mellan länderna och bra koll på vad vi båda gör Och vi har ett antidopningsarbete som står sig så starkt. Men det finns andra länder som har en annan historia, det är klart att det är läge för dem nu att slå tillbaka och misstänkliggöra de som är bäst.

Skulle det vara svårare för en rysk åkare om hon eller han åkt fast för samma medel som Therese Johaug gjort?

– Ja, det är nog dessvärre det. Det har med historien att göra. Vi är väldigt försiktiga. Allt har två sidor och man ska vara försiktig innan man dömer någon. Man ska ge folk möjlighet att ­bevisa att de är oskyldiga, säger Vidar Löfshus.

Röste: Overkligt

Norska skidförbundets ordförande Erik Röste var under torsdagen överraskad, chockad och beskrev det som hänt som overkligt. Omständigheterna och rutinerna inom förbundet har utretts efter skandalen med Martin Johnsrud Sundby, ändå kunde det ske igen.

– När det skett måste vi stå i det, hantera det och se till att det inte händer igen, säger han.

Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug har brutit mot dopningsreglerna, finns det anledning att tro att norska skidåkare är dopade i vinter?

– Jag får förhålla mig till de fakta som finns. Vi får avvakta utredningen kring Therese Johaug. Det jag kan säga är att jag känner inte till några andra saker inom norsk skidsport just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM