Odén kan skriva historia i SM-finalen

SPORTBLADET

”Skiter det sig i år får man försöka igen nästa år”

Ida Odén gjorde överraskande comeback i semifinalen.

På söndag kan den nyblivna mamman bli historisk i svensk handboll med ett tionde SM-guld.

– Skulle det skita sig i år får man försöka igen nästa år, säger Sävehofs veteran.

För ett år sedan avslutade Ida Odén och lagkamraten Jenny Wikensten sina handbollskarriärer med att vinna sina nionde SM-guld med Sävehof på tio finaler (enda plumpen var mot Skövde 2008).

Därmed blev de främst genom tiderna ihop med legendarerna Ann-Britt Furugård och Eva Älgekrans som tog nio SM-guld med Stockholmspolisen på 1970- och början av 1980-talet. Ingen spelare har tagit fler än nio SM-guld i svensk handboll (rekordet på herrsidan är sju).

Vände med Odén

Men så gjorde Odén comeback i Sävehof i den andra semifinalen mot Lugi i april, mindre än fem månader efter att sonen Arvid föddes. Sävehof hade förlorat den första semin men med Odén tillbaka vann man tre raka och tog sig till final mot Skuru. Guld på söndag och 29-åringen blir historisk med ett tionde guld.

– Det hade varit häftigt, absolut. Men det är inget jag kommer att springa runt och tänka på. Och skulle det skita sig i år får man försöka igen nästa år, säger Odén som har kontrakt över nästa säsong också.

Sävehof tappade fem nyckelspelare efter guldet i fjol men har alltså nu, sent in på säsongen, fått tillbaka rutinerade Odén samt Elin Karlsson, som pajade knäet i fjolårets slutspel, till det unga laget.

Hemspring och försvar

– Vi tillför en del rutin. Vi känner till allt runtomkring en final väldigt bra. Jag minns mina första år, då var det väldigt mycket annat man tänkte på också.

Hur mycket har du kvar till den ”gamla Ida” på planen?

– Fysmässigt känns det ganska bra. Sedan handlar det mycket om ”feeling”, som jag spelade på mycket tidigare. Nu går jag inte in och drar en massa skott det första jag gör. Men samtidigt skulle jag få ”feeling” kan det lossna i just den här matchen.

Sävehof och Skuru möts i finalen för tredje året i rad.

Vad blir era nycklar för att vinna?

– Vårt hemspring och försvarsspel. Det kommer att bli en match där vi och de kommer att springa väldigt mycket, säger Odén.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ida Odén

Handboll