Ridsportens OS-lag: ”Satsar på yngre”

Publicerad:

SPORTBLADET

Olympisk headcoach: ”Vi har bra chanser”

Sveriges förbundskapten i hoppning Sylve Söderstrand Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard-Johnsson.
Foto: Bildbyrån
Sveriges förbundskapten i hoppning Sylve Söderstrand Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard-Johnsson.

FALSTERBO. Silver-Sara Algotsson Ostholt och de fyras gäng i hoppning.

Det bjöds inte på några överraskningar när SOK offentliggjorde ridsportens OS-lag.

– Jag tror att vi har bra chanser, säger Sylve Söderstrand, olympisk headcoach som leder nästan samma lag som i Aten 2004. 

I Aten var Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard-Johnsson med om att rida hem ett lagbrons som blev till silver efter att Tyskland diskats.

Nu åker de tre till Rio tillsammans med Henrik von Eckermann.

Alla fyra ryttarna är tungt meriterade. Tre av hästarna däremot är oprövade i mästerskap.

Det oroar inte Sylve Söderstrand.

– Jag är hoppfull. Vi har slagit alla andra lag och om allt stämmer och vi har lite tur kan det gå riktigt bra, säger han.

Överraskad reserv

Ny i sammanhanget är reserven Charlotte Mordasini, svenskfransyskan som bytte tävlingsnation från Frankrike till Sverige för ett och ett halvt år sedan.

– Det hade jag aldrig kunnat tänka mig då, att jag skulle åka till Rio, även om jag inte kan hoppas på att få rida, säger en mycket glad Mordasini.

Till skillnad mot hoppningen har dressyren satsat friskt på förnyelse. Två av ryttarna, Therese Nilshagen och Juliette Ramel, är OS-debutanter och har blommat ut nu i vår. Nilshagen har aldrig i sitt liv ridit något mästerskap tidigare. De var inte på plats under SOK-presentationen.

”Rätt att våga satsa”

Patrik Kittel, en av två veteraner i dressyrlaget, tror stenhårt på denna mix.

– Det blir ett fantastiskt lag. Någon gång måste man debutera. Själv gick jag direkt in i ett OS 2008. Det är helt rätt att våga satsa på de yngre, säger Patrik Kittel. Medaljmål vill han inte prata om. Det vill däremot Staffan Lidbeck, förbundskapten i fälttävlan.

– Klart vi satsar på medalj, säger han trots att hela laget inte är uttaget än.

Av tre klara lagryttare red två i London 2012, silvermedaljören Sara Algotsson Ostholt och Ludwig Svennerstål som nu är i sitt livs form. Klar är även Frida Andersén som var med och tog EM-lagsilver i Malmö 2013. Nu gör hon OS-debut.

I nästa vecka tar Lidbeck ut fjärderyttaren sam reserven.

Publicerad:

LÄS VIDARE