Efter hånen – öppnar upp för OS 2020

SPORTBLADET

Robel Kiros Habte öppnar upp för nytt OS

I Rio de Janeiro hånades han för sin kroppsbyggnad.

Efter mobbningen öppnar Robel Kiros Habte nu upp för OS 2020.

– Jag kommer omvandla nätmobbningen och den verbala mobbningen jag fick motta under OS till motivation, förklarar han för The Telegraph.

Etiopiern Robel Kiros Habte, 24, nådde inga större framgångar i 100 meter frisim. Faktum är att han under OS var den enda som inte simmade distansen på under en minut.

De efterföljande rubrikerna handlade dock mestadels om 24–åringens fysik.

– De har använt fult språk mot mig och kallat mig fet, stor och för en val, sade Habte till Daily Mail efter mästerskapen.

”Kommer hjälpa mig nå mina mål”

Då han fick en specialinbjudan till OS var han efter tävlingarna på det klara med att det skulle bli hans enda olympiska mästerskap. Enligt The Telegraph har dock Habte nu svängt i frågan – och öppnat upp för att delta även i OS 2020 i Tokyo.

– Jag kommer omvandla nätmobbningen och den verbala mobbningen jag fick motta under OS till motivation, vilket kommer hjälpa mig att nå mina mål och bli den bästa simmaren jag kan bli, förklarar Habte för tidningen.

Döpte fond – efter hånen

Etiopierns fysik gjorde att han snabbt fick det hånfulla smeknamnet ”Robel the Whale”. Efter namnet har han nu öppnat upp en fond i Etiopien, vilken går under namnet ”Robel the Whale Foundation”, och ska ge etipoiska simmare bättre förutsättningar för att ta sig till OS om fyra år.

– Jag vill se fler simmare från mitt land, men jag vill inte att de ska vara rädda för att bli kallade feta och förolämpade som jag har blivit.

Guldmedaljen i 100 meter frisim gick till australiensaren Kyle Chalmers.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning

Sommar-OS