Skoog: "Blir lätt att gå hem och träna"

Av: Erik Karlsson, Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Sofie Skoog delad sjua – rev ut sig på 1.97

Foto: Peter Wixtröm

Rio de Janeiro/Stockholm. I den sämsta höjdtävlingen sedan OS 1980 räckte 1,97 för OS-guld.

Sofie Skoog stannade på en höjd innan, 1,93, och slutade på sjundeplats.

– Jag var faktiskt ganska nära, det ger mersmak, säger hon.

Höjdhoppskvalet blev ett misslyckande för Erika Kinsey – men för en annan svenska blev det dundersuccé.

Sofie Skoog slog till med sitt livs hopp och tog sig till nattens final på nya personbästat 1,94.

Värmländskan var dock långifrån ensam om att avancera – hela 17 höjdhoppare tog sig till avgörandet på spelens näst sista tävlingsdag.

Väl där inledde Skoog på bästa sätt och klarade 1,88 utan problem.

Marginalerna var däremot inte med henne när ribban till nästa omgång höjdes hela fem centimeter. 24-åringen såg först ut att klara höjden 1,93 i första försöket – men ribban föll till marken efter att ha darrat i säkert ett par sekunder.

”Jag är supernöjd”

Skoog samlade sig dock direkt och klarade nästa försök utan darr på ribban – och det på en höjd som bara var en centimeter lägre än hennes personbästa.

Men efter det tog det stopp.

Höjden 1,97 rådde hon inte på denna kväll. Det blev tre hyfsade försök, men också tre klara rivningar för Skoog som därmed blir delad sjua i höjdhoppsfinalen.

– Det är bra. Jag är supernöjd med. Målet var topp åtta och dessutom få göra bra höjder och 1,93 är det näst bästa jag har gjort och att göra det i en OS-final med all press och bara dagar efter kvalet... jag är jättenöjd, säger Sofie Skoog.

”Där tog dom i...”

Faktum är att Skoog bara var en höjd ifrån att ge sig in i den absoluta medaljjakten. Spanjorskan Ruth Beitia vann hela tävlingen efter att ha varit felfri över 1,97.

– I know! Jag såg det, och jag var faktiskt ganska nära på 1,97 i sista hoppet. Det ger mersmak, det blir lätt att gå hem och träna då, säger hon.

Finalen är den sämsta sedan 1980 då Sara Simeoni från Italien vann på just 1,97 och faktiskt en centimeter lägre än vad två hopperskor gjorde i sjukampen tidigare under OS.

Vad tyckte du om höjningsschemat?

– Ja, där tog dom i... Men det var tydligen liknande i London så det är väl någonting de har på OS-finaler.

Nu vinner Ruth och har bara tagit tre höjder, är det bra?

– Det är bra på det viset att om du är felfri så lönar det sig. Felfri och stabil vinner och det är därför Ruth vinner här i dag, säger Skoog.

Efter den sjundeplaceringen står det också klart att friidrottarnas OS är det sämsta för svensk del sedan 1968 i Mexico City.

Publicerad: