Mejla

Robert Laul

LAUL: ”AIK är i akut behov av kompetens”

SPORTBLADET

Vad – om inte Alexander Isak-miljonerna?

Vad är så akut att det inte kan vänta till ordinarie årsmötet i vår?

Vad – om inte Alexander Isak-miljonerna?

Den styrelse som får kontroll över AIK FF efter extra årsmötet 15 december får också kontroll över AIK Fotboll AB och ett potentiellt tillskott på 50-100 miljoner kronor.

Nu – mer än någonsin tidigare – behövs därför en kompetent och professionell AIK-styrelse.

Det är egentligen det enda som går att säga med säkerhet i den pågående maktkampen runt AIK: Minsta gemensamma nämnaren är missnöjet med styrelsen. Avgå alla tycks alla tycka.

Sedan – om man studerar de knappt 300 personer som undertecknat den aktuella namninsamlingen – förstår man att idéerna flyger åt olika håll.

Här finns till exempel förre Black Army-ordföranden Bobo Sörensen som ingår i en Facebook-grupp som kallar sig "Isidors Vänner" ihop med skandalomsusade affärsmannen Jonas Galotta som eldar på kritiken mot AIK:s VD Mikael Ahlerup.

Redan i sensomras skrev de följande på Facebook-sidan:

”Styrelsen har inte ens klarat av att utvärdera VD löpande. Det ingår i deras 'arbete'. VD vinklar och ljuger efter behag. Allt för att skjuta problemen framför sig. Målet för styrelse och VD är enkelt.  VD vill regissera sin avgång själv och efter den korta och misslyckade tiden på Fritidsresor, vore det inte bra för CV't med en kort styrning i AIK. Styrelsen blundar för allt och vill inte ens höra talas om aktuella problem. De vill inte bli ihågkomna som den första styrelsen som fick sparken av medlemmar/aktieägare innan mandatperioden tog slut. Nu räcker det. Nu skall de ut”.

”En helt annan falang”

Sörensen och Galotta har sedan tidigare en nära koppling till vice ordföranden Johan Segui, och i samma lag återfinns av allt att döma Fredrik Hellqvist som är den person på Lagardère som driver kravet att AIK och VD:n Ahlerup gjort sig skyldiga till avtalsbrott.

Lagardères svenska verksamhet har inte blivit någon succé, och Fredrik Hellqvist tycks pressad att nå någon form av förlikning mellan parterna. Som läget är nu avvisar AIK Fotboll AB och Ahlerup skrivelsen "i alla delar", senast uttryckt i bolagets Q3-rapport.

Om den här falangen skulle få bestämma är en rimlig spekulation att Mikael Ahlerup kan bytas ut mot en ny vd, och en del av Alexander Isak-pengarna indirekt går till en förlikning med Lagardère.

Men det är inte någon av dessa personer som initierat uppropet som nu lett till att styrelsen har ställt sina platser till förfogande och kallat till ett extra årsmöte 15 december.

Där hittar vi en annan falang: Rickard Henze, Gustav Eriksson och Fredrik Preisler.

Henze och Eriksson tillhör snarare team anti-Segui. Det var Henze som skrev motionen som till slut ledde till att SvFF ifrågasatte Johan Seguis många olika roller, och Gustav Eriksson avböjde häromåret omval i bolagsstyrelsen i protest mot att Segui med vänner fick större makt.

Så initiativtagarna till uppropet har rimligtvis ett intresse av att peta undan Segui och kanske även Mattias Grundström ur förenings- respektive bolagsstyrelsen.

På namnlistan finns också medlemmar från supportergrupper som har arenafrågan högst på agendan, samt personer med anknytning till AIK:s firmagruppering vars intresse är mer oklart.

Det som förenar alla är alltså kritiken mot sittande föreningsstyrelse, och valberedningen har därför ett extremt viktigt arbete framför sig till 15 december.

Men framför allt är kommande styrelsesammansättning viktig med tanke på Alexander Isak. I ett läge då en potentiell transfersumma väntas hamna nånstans mellan 50 ända upp 100 miljoner kronor (vilket jag själv inte kunde föreställa mig för några veckor sedan) är det bara att skriva under på det hedersordföranden Lennart Johansson uttrycker i intervjun här intill: Han efterlyser kompetens framför personlighet.

Aldrig tidigare har det väl varit så viktigt, nödvändigt och efterlängtat för AIK att välja en grundkompetent styrelse, inte bara i föreningen utan sedan också i aktiebolaget.

För allsvenskans skull hoppas jag att valberedningen lyckas. Ett AIK som kan utmana Malmö FF på allvar redan säsongen 2017 vore bra för svensk fotboll.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C MORE

Av: 

Robert Laul

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2016

Lennart Johansson

AIK Fotboll

Allsvenskan i fotboll