Blågult byter ut hela elvan efter förlusten på Friends

SPORTBLADET

CRAIOVA. I morgon möter svenska fotbollslandslaget Rumänien.

Då byter förbundskapten Janne Andersson som väntat hela elvan.

Ny lagkapten: Pontus Jansson.

– Det är en ära, säger mittbacken.

Efter förlusten (1-2) mot Chile i lördags har landslaget rest till Craoiva i Rumänien.

I morgon väntar en ny vänskapsmatch, men förberedelserna har inte varit de bästa.

Underlaget på matcharenan är dåligt och för att spara planen flyttade både det rumänska och det svenska laget sina träningar.

Träningsarenan, nära flygplatsen, var väldigt blöt och runt planen fanns stora snöhögar.

Men landslaget genomförde sina förberedelser och hittade ytor som fungerade.

Så startar Sverige

Och som Janne Andersson har annonserat kommer de spelare som inte startade i lördags få chansen, bortsett från målvakterna då de är tre i truppen. Robin Olsen är sedan tidigare skadad och i lördags fick Kristoffer Nordfeldt chansen, medan det blir Karl-Johan Johnsson som står mot Rumänien.

– Kalle och Kristoffer har varit med på hela resan och är två väldigt jämna målvakter. Jag hade bestämt innan samlingen, när Robion blev skadad, att de skulle stå var sin match. Därför står Kalle hela matchen, säger Janne Andersson.

Anfallaren Isaac Kiese Thelin har varit sjuk tidigare i veckan, men verkar nu frisk och redo för att spela från start.

– Han kommer inte att orka spela 90, vi stämmer av med honom i paus. Annars har vi inga planerade byten, säger Janne Andersson.

Janne Andersson väljer att ge lagkaptensbindeln till Pontus Jansson, till vardags i brittiska Leeds.

– Det är kul att presentera Pontus som lagkapten, säger Janne Andersson.

Mittbacken själv är smickrad över förtroendet.

– En stor ära, jag är väldigt tacksam. Vi är ett par nya spelare som kommer in i morgon och visar upp sig. Vi har varit professionella och stöttat de andra och kanske inte fått så mycket speltid tidigare men legat på bra på träningarna, säger mittbacken och poängterar.

– Jag tror det viktigaste är kollektivet, vi behöver inte visa upp oss individuellt. Jag ska gå ut och göra det som jag brukar göra, som lagkapten har jag ett extra ansvar.

Andreas Granqvist är blågults lagkapten. Efter honom finns ingen given tågordning berättar Janne Andersson och utvecklar:

– Det finns väl ingen ordning. "Granen" är en gnetig typ, han lämnar sällan planen, han är där hela tiden... Därför har han varit ganska given. Sen när vi spelat vänskapslandskamper har vi varierat lite beroende på vilka som spelat.

– Men tittar vi i den här truppen finns det ganska många lagkaptensämnen, det är inte så att jag behöver söka med ljus och lykta. Det är inga problem att hitta en ersättare, men vi har ingen fast ordning. Det har jag inte behövt ha ännu.

Så lottades fotbolls-VM – grupperna och spelschemat 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM