Spelade med magsjuka och sänkte Dif i derbyt

SPORTBLADET

Djurgården leder superettan och vann det första derbyt.

Men i det andra fick AIK revansch – efter att Erkan Inan trotsat magsjukan och sänkt värste rivalen med sina 30 poäng.

– Det var nära att jag kräktes under matchen, säger hjälten.

AIK och Djurgården blev sportsligt klart för basketligan förra säsongen. Men inget av lagen hade ekonomi för att gå upp i högstaligan och valde därför att vänta.

AIK vann superettan i fjol, men den här säsongen har Djurgården varit starkare. Det var också serieledarna som kopplade greppet om Stockholmsderbyt.

Bortalaget, som vann säsongens första derby med klara 100-81, ledde den första perioden med 30-25 efter 17 poäng av Brandon Barton.

Djurgården gick ifrån till en tiopoängsledning i den andra perioden, men efter två raka treor från Erkan Inan vände AIK till 52-48.

Matchen pendlade fram och tillbaka och det skulle bli en rysare.

När Henos Kedane satte sin andra raka trea i slutet av den tredje perioden hade AIK 79-78 inför sista.

”Har inte ätit på två dagar”

Djurgårdens stjärna Dee Ayuba åkte på sin femte foul efter att ha fått en teknisk precis efter att han satt 87-87. Efter det kunde AIK ta över matchen på nytt och hade 99-92 med tre och en halv minut kvar. Barton gjorde sitt bästa för att ta tillbaka Djurgården i matchen med sina 31 poäng, men Inan och Kedane fortsatte att sätta sina treor och AIK kunde till slut vinna med 107-99.

– Så skönt. Det var en riktigt viktig vinst för oss, säger Inan som blev matchhjälte med sina 30 poäng – trots att han spelade med magsjuka.

– Jag har inte ätit på två dagar. Vi har haft mycket sjukdomar i laget, Ollie spelade också sjuk i dag. Vi är utan Serkan (Inan), vi är utan Jesper (Eliasson), Patrik (Hörman) är sjuk. Så vi är sårade. Men den här matchen spelar man oavsett. Det var tufft, men när man spelar det känner man det inte.

”Slarvar för mycket”

AIK har halkat efter i serien efter att ha förlorat tre matcher, men knappar nu in på Djurgården.

– Vårt mål är att vinna serien när den är slut och det kommer vi att göra, säger Inan.

Djurgården behåller serieledningen ett tag till, men Köping, som bara är två poäng efter, har chansen att ta över den.

– Tungt. Vi har några lägen att verkligen ta tag i matchen, men vi slarvar bort för mycket bollar, säger Barton som dock inte har några planer på att släppa seriesegern.

– Det är det enda jag tänker på, att vi ska vinna så att vi kan gå upp i ligan. Det är målet absolut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket