Sandmark: Ibland kan man vara lite tyst...

Thomas Jansson & Ulrika Sandmark

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

GLASGOW. Sveriges nuvarande och tidigare förbundskapten är oense.

Efter att Thomas Jansson kritiserat svensk simning svarar nu Ulrika Sandmark.

– Jag tycker att tajmningen är dålig, säger hon.

Inför långbane–EM i Glasgow ondgjorde sig Thomas Jansson över svensk simnings ställning i Europa. Han som var förbundskapten mellan 2004 och 2010 hade synat årsbästan på alla EM-distanser och bara funnit svenskar på 21 av de 850 positionerna.

För dåligt, tyckte Jansson. I ”Simpodden Hultén och Jansson” uttryckte han att svensk simning borde stå i skamvrån för att den saknar självinsikt.

– Jag är bekymrad över vart det här tar vägen, sa han när han utvecklade resonemanget i Sportbladet i tisdags.

”Ta det i efterarbetet”

Janssons kritik var tredelad: toppsimmarna tävlar i för dålig form och för lite inpå mästerskapen. Därtill ökar inte träningsmängden tillräckligt när talangerna blivit 16–17 år, vilket gör att många stannar i utvecklingen.

Simförbundets ordförande Ulla Gustavsson erbjöds att bemöta kritiken men avstod. Men förbundskapten Ulrika Sandmark läste artikeln och bemöter nu Janssons sågning.

– När han räknar så måste han även jämföra med tidigare år. Det är ett svar. Sedan tycker jag att tajmningen är dålig. Att komma med den här grejen som har att göra med att de simmar på för låg nivå och tävlar för lite, den kan man ta i efterarbetet. Sedan diskuterar han det här med ungdomar. Där gör vi ett jobb. Det har vi börjat med för länge sedan, bara att det inte står i media om det, säger Sandmark.

Håller du med om analysen av nuläget? Tycker vi i Sverige att vi är bättre på simning än vi faktiskt är?

– Jag vet inte vilka ”vi” är, men jag gör inte det. Nej. Thomas Jansson och jag har suttit och snackat, han har kommit till vårt lantställe och jag tycker han har många bra synpunkter. Men just nu är han inte inne i organisationen. Det är bra att man diskuterar frågan men ibland kan man vara lite tyst. Tajmningen kunde vara bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning