Planen: Kalla skulle stoppas

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Förbundskaptenerna ville stryka henne från loppet: Vi var rädda och bekymrade

För tittarna var Charlotte Kallas artondeplats en chock, men inte för förbundskaptenerna.

De satt uppe natten före tremilen för att diskutera hennes hälsa – och var båda inne på samma sak:

Att inte ens låta henne tävla.

Kände sig hängig Kalla gjorde ett riktigt fiaskolopp på tremilen – och förbundskaptenerna kända på sig att något var fel.
Foto: Bildbyrån
Kände sig hängig Kalla gjorde ett riktigt fiaskolopp på tremilen – och förbundskaptenerna kända på sig att något var fel.

Efter åtta kilometer fanns inga gulddrömmar kvar på tremilen. Charlotte Kalla hade öppnat starkt och hållit sig i täten, men strax före första skidbytet försvann trycket i åkningen.

Trött, seg och viljelös tog hon sig till sist i mål på artonde plats, nästan tre minuter från vinnaren Justyna Kowalczyk.

Efteråt var Kalla märkbart besviken.

– Det kändes inte som att jag kunde ta ut mig helt idag, sa hon.

Hur kändes kroppen i morse?

– I morse var jag trött. Jag var trött hela gårdagseftermiddagen.

Vad är det som har hänt?

– Det är en reaktion eller stafettdagen tror jag. Jag visste att det här är ett lopp där man kommer att få kämpa hela vägen, men jag trodde att när man väl fick på sig tävlingsskidorna skulle det kännas bra.

Var bekymrade

Att Kalla verkade seg märkte förbundskaptenerna redan på genomgången dagen före. I stället för att lägga sig satt Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson uppe och diskuterade att stryka Kalla från loppet.

– Hon var hängig vid samlingen. Jag sa till Magnus att vi får se om det blir eller inte blir att hon startar, säger Abrahamsson.

Var ni rädda?

– Ja. Vi var bekymrade. Man börjar tro att vi alla åker dit till slut. Och det var med henne precis som med Anders (Södergren), det är något som smyger på en.

Varför startade hon då?

– Hon kände själv i morse att hon skulle starta. Hon kände sig fullt frisk. Det var bara vår känsla att det var något.

Och hur verkade hon, tycker du?

– Alltså, det var en dag när det inte spelar någon roll hur mycket hon sliter och kämpar, hon kommer inte orka hänga med. En normal Charlotte Kalla är otroligt stark på den här distansen. Hon var tvåa i Holmenkollen på samma distans och liknande före, så det ska hon orka.

Läkaren frågande

Landslagsläkaren Magnus Dyborn är frågande till hur Charlotte mår. Han har inte undersökt henne grundligt än, så i nuläget är det oklart vad hon drabbats av.

– Svårt att säga, det är VM och hon ska vara på topp. Det finns ännu inget medicinskt problem som vi har identifierat, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN