Klar för final – efter rysare

Av: Emil K Lagnelius, Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Robin Söderling historisk efter ny bragd: "Overkligt"

PARIS. Robin Söderling, 24, är klar för final efter en dramatisk femsetsrysare.

Svensken ledde med 2–0 i set, tappade till 2–2, tappade även sitt servegame i femte set – men lyckades mirakulöst nog vända tillbaka och vinna.

Efter bragden är han historisk som den sjunde svensken någonsin i en Franska öppna-final.

– Det är overkligt, säger Söderling.

Söderling.
Söderling.

Sedan tidigare har sex svenskar varit i final i Franska öppna. Nu kan Robin Söderling sälla sig till skaran med Sven Davidson, Björn Borg, Mats Wilander, Mikael Pernfors, Stefan Edberg och Magnus Norman.

Söderling vann i dag semifinalen mot chilenaren Fernando Gonzalez med 3–2 i set (6–3, 7–5, 5–7, 4–6, 6–4) och nu väntar final mot favoriten Roger Federer, Schweiz.

Sexfaldige Franska öppna-mästaren Björn Borg på läktaren fick se en mängd fantastiska slagdueller, där Söderling till en början var den som drog det längsta strået.

Ess på andraserven

Svensken tog hem första set med 6-3 efter att ha brutit tillbaka vid 1-2 och därefter vunnit fyra raka game. I andra set hade Söderling hela sex breakbollar innan han till slut lyckades bryta chilenarens serve och därefter kunde serva hem setet. Dessförinnan hade han faktiskt en setboll emot sig vid ställningen 4–5, men klarade sig tack vare ett ess på andraserven.

Men sedan hände något. Söderling förlorade de viktiga bollarna och Gonzalez kände segervittring.

Gonzalez bröt Söderlings serve och tog hem tredje setet med 7–5. I fjärde setet var det lika jämnt som tidigare, men återigen lyckades Gonzalez bryta Söderlings serve i ett kritiskt läge och pressade fram ett femte set.

”Inget att förlora”

Där inledde Söderling på sämsta sätt genom att tappa sitt eget servegame. Men svensken lyckades närmast mirakulöst nog bryta Gonzalez serve – två gånger om. Söderling avslutade matchen briljant och vann de fem avslutande gamen.

– Det är overkligt. Jag spelade bra i de två första seten, sedan började han att spela otroligt bra, säger Söderling som försöker beskriver hur tankarna gick vid underläge 1–4 i femte set:

– Jag var trött. Det kändes som att, okej, så här ska det inte sluta. Jag ville inte gå av banan och känna att jag inte gett precis allt. Plötsligt funkade allt igen. När jag låg under i femte set sa jag till mig själv: "Jag har inget att förlora". Då började jag att returnera väldigt bra och allting förändrades.

Söderling beskriver känslan efter matchbollen, när han föll ihop på banan:

– Först kände jag bara lättnad. Jag var trött efter en så lång match, men efter några sekunder blev jag riktigt, riktigt lycklig.

Hur känns det att vara i final?

– Det är en fantastiskt känsla. Final i en av de största tävlingarna i världen... På grus. Det hade jag inte trott för några år sedan, men jag har spelat bättre och bättre på grus.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN