Tennis

”Det här är mitt livs match”

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Söderling bröt Nadal segersvit i en bragdmatch

Foto: AP

PARIS. Robin Söderling lyckades med det omöjliga.

24-åringen bröt Rafael Nadals magiska svit i Öppna franska.

– Det är det största ögonblicket i min karriär, jublar svensken efter bragdmatchen.

Björn Borg och Mats Wilander i all ära, men som enskild match är Robin Söderlings seger mot Rafael Nadal förmodligen den största sensationen inom den svenska tennishistorien.

Nadal debuterade i Öppna franska 2005 och vann hela turneringen, precis som 2006, 2007 och 2008.

Inför mötet med Söderling – som bara fick ett game när de nyligen möttes i Rom – hade den urstarke spanjoren radat upp 31 raka segrar på det klassiska gruset. Ingen, inte ens Robin, trodde att sviten skulle brytas i dag.

Men Söderling gjorde det omöjliga möjligt – och som han gjorde det.

Samtidigt som spanjoren hade en dålig dag på jobbet spelade Söderling sitt livs grustennis. Han styrde händelserna på banan med sin fruktade forehand och servade som aldrig förr - med en genomsnittshastighet av 199 kilometer i timmen.

Söderling vann det första setet med 6–2 och bara det är en bragd. Nadal har inte förlorat ett set på Roland Garros sedan 2007 års final mot Roger Federer.

Efter tre timmar och en halv timmes spel slog han in matchbollen som betydde 6-2, 6-7, 6-4, 7-6 och en plats i historieböckerna. Söderling visste inte till sig av lycka när Nadal missade en matchavgörande volley.

Den svenske tennishjälten kastade upp racketen på läktaren, slog sig för bröstet och gjorde tummen upp mot 15 000 jublande åskådare.

– Det här är mitt livs match. Jag är så nöjd. Jag vill bara prata om det här, inte tänka på nästa omgång. Det är det största ögonblicket i min karriär, säger Söderling till franska kanal 2.

– Inför matchen försökte jag intala mig att jag kunde vinna, men det var först när jag ledde med 4–1 i fjärde sets tiebreak som jag insåg att det höll på att hända. ”Åh, Gud, jag kan verkligen vinna det här”, tänkte jag.

Vill du säga något till Nadal?

– Han kan inte må så bra just nu. Han ville verkligen vinna fem gånger i rad. Han är den störste grusspelaren genom tiderna. Han kommer att få chansen igen, säger Robin Söderling.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Video EurosportSUPERSKRÄLLEN
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis