Tar Vatanen eller Todt över FIA?

avAnna Andersson

Dags för val när Max Mosley ska bli pensionär

Foto: AP

Det är dags för Max Mosley att lämna in.

I morgon väljer FIA en ny president.

Blir det Ari Vatanen eller Jean Todt?

Efter nästan 20 år som FIAs president lämnar nu britten Max Mosley sin tjänst, efter fjolårets sexskandal och vårens kontrovers med teamen ska han bli pensionär.

Och det är en ny man som blir mäktigast inom motorsportvärlden, vem det blir bestämmer de 221 FIAanslutna bilförbuden.

Valet står mellan två erfarna herrar, den förre rallyvärldsmästaren Ari Vatanen Finland som suttit i EU-parlamentet i tio år och den förre stallchefen hos Ferrari, Jean Todt, Frankrike.

Jean Todt har sina sympatisörer hos Michael Schumacher, Bernie Ecclestone och Max Mosley.

Lovar ärlig maktkamp

– Vatanen har ingen erfarenhet av att styra en så stor organisation som FIA, först måste han lära sig det och om han klarar av det kanske han skulle kunna bli president om mellan fyra till åtta år, säger Max Mosley enligt motorsporttotal.

Men hans stöd för Jean Todt utlöste förra veckan en konflikt. Ari Vatanen anklagade Max Mosley för att vara partisk och hotade med att gå till domstol. Detta hot tog han dock tillbaka och nu lovar de båda kandidaterna att det blir en ärlig valkamp.

Men konflikten kvarstår – Max Mosley vill att Jean Todt ska efterträda honom medan F1-förarnas förening GPDA och teamens förening FOTA stöder Ari Vatanen eftersom de är rädda för att Jean Todt ska favorisera sitt gamla team Ferrari.

Har olika visioner

– Han kommer verkligen att passa sig för att vara partisk med tanke på hans historia med Ferrari, säger Max Mosley.

Jean Todt vill fortsätta det arbete som Max Mosley startat medan Ari Vatanen vill att man ska ändra inriktning:

– Att sänka kostnaderna inom F1 är viktigt för alla nivåer inom motorsporten, säger Jean Todt medan Ari Vatanen har ett annat mål:

– Det har varit mer bråk än någonting annat inom FIA de senaste två åren. FIA ska vara som en familj, men medlemmarna kämpar mot varandra hela tiden. Det är något som är fel. Nystarten ska vara demokratisk och arbeta för att medlemmarna ska vara stolta över att vara en del av den här familjen.

Kommer stanna inom FIA

Max Mosley kommer att behålla sin plats inom FIAs senat.

– Den nya presidenten måste hålla sig inom vissa ramar, sänka kostnaderna, ha koll på miljön, få fler privata team att ställa upp och motivera biltillverkarna att stanna kvar utan att bli beroende av dem, citeras britten av Welt am Sonntag och motorsporttotal.

– Men F1 kommer att fortsätta att vara en gren fylld av konflikter. Jag är glad över att min efterträdare ska lösa de problemen och inte jag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1