Aston Martin kan ta plats i F1

avJohan Linderstam

SPORTBLADET

Ett av flera nya stall på gång

Foto: AP
Aston Martin i vanlig mundering.

Putsa pilotbrillorna, gräv fram ett par retro skinnhandskar, värm upp med en 1960-tals Bondrulle och förbered er för en klassiker i oväntad skrud.

Eller vad sägs om Aston Martin i Formel 1?

Nästa år kan det bli verklighet.

Den brittiska biltillverkaren är för många synonym med James Bond, Sean Connery och en silvermetallic DB5 som till bredden pimpad med fräcka funktioner rosade marknaden på bland annat på 1960-talet.

Nu kan klassiska Aston Martin debutera i ett helt annat sammanhang – nämligen formel 1.

– Vi är väldigt seriösa med våra planer att ta plats i formel 1 från 2010, säger Aston Martins ordförande David Richards enligt AP.

Eventuell budgetgräns skapar möjligheter

En anledning är planerna på att skära kraftigt i F1-budgetarna. FIA ska måla upp kartan för framtidens Formel i samband med världsrådet den 29 april, och ett förslag finns presenterat om en övre budgetgräns på 33 miljoner euro.

De team som håller sig inom den gränsen ska i så fall få större tekniska friheter än de som överskrider den, och en förändrad verklighet skulle öppna upp dörrarna för både nya stall gamla klassiker.

Sedan tidigare står USF1 parkerade och redo i startblocket, och även Lola och Prodrive har anmält sitt intresse för att ställa upp från och med 2010.

”Vi vill kunna konkurrera på allvar”

– Vi vill inte att det ska krävas en enorm budget för att vara konkurrenskraftig (i F1), speciellt med tanke på det finansiella läget som råder just nu. Vi vill inte vara med bara som utfyllnad, vi vill kunna konkurrera på allvar, säger Richards.

Om namnet på stallet skulle bli Aston Martin kan han dock inte svara på i nuläget – inte heller på om planerna verkligen sätts i verket.

– Det finns mycket att diskutera när det nya regelverket väl har presenterats. Vi får ta ett beslut när vi vet mer, säger Richards.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport