Alla är med – men ställer också krav

Av: Christoffer Braw

Publicerad:
Uppdaterad:
Fullt startfält. Alla team som finns med i årets Formel 1 har anmält sig till nästa års mästerskap. Men ställer också krav för att vara med. FOTO: AP
Fullt startfält. Alla team som finns med i årets Formel 1 har anmält sig till nästa års mästerskap. Men ställer också krav för att vara med. FOTO: AP

Budgetbråket ser ut att vara över. Alla tio stall från 2008 har anmält sig till nästa säsong.

– Alla Fota-stall har i dag lämnat in villkorliga ansökningar för 2010 års FIA Formel 1, skriver stallens gemensamma förbund i ett pressmeddelande.

Williams anmälde sig redan tidigt i veckan. Nu har de andra nio stallen följt med. Det är alltså: Ferrari, McLaren, BMW Sauber, Toyota, Renault, Red Bull Racing, Toro Rosso, Brawn GP och Force India .

Men stallen anmäler sig under förutsättning att budgettaket inte blir 45 miljoner euro, som FIA tidigare bestämt. Vad stallen vill ha för nivå anger de dock inte i pressmeddelandet. Ryktena talar om att de under 2010 vill att ett budgettak på en nivå som är minst det dubbla mot vad FIA föreslår.

Fota-stallen kräver också att:

Concordeavtalet (affärsavtalet mellan stallen FIA och Bernie Ecclestone) skrivs under före 12 juni 2009.

Reglerna för 2010 blir samma som årets regler, med undantag för regeländringar som Fota föreslår FIA.

Fota skriver vidare i ett pressmeddelande att deras gemensamma anmälan gäller om alla stall blir accepterade och kör under samma regelverk. Skulle Fotas förslag ratas väntas nya förslag, förhandlingar och kompromisser.

Utöver de tio nuvarande stallen har fem stall ansökt om plats i F1 2010. Maximalt 13 stall kommer att antas. Vilka det blir meddelas den 12 juni.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN