Alberto Contador nye cykelkungen

SPORTBLADET

Spanjoren vann det klassiska loppet för andra gången i karriären

Lance Armstrong är tillbaka på allvar.

Men högst på tronen sitter spanjoren Alberto Contador.

26-åringens andra titel i cykelsportens främsta etapplopp, det över vindalar, slätter och höga alptoppar, från Flanderns vidder till de spanska gränstrakterna i Pyrenéerna och hela vägen in till Champs Elysées och hjärtat av Paris, bekräftade att spanjoren nu tagit över som världens främste cyklist.

Britten Mark Cavendish såg till att hamna i händelsernas centrum och stal en hel del av uppmärksamheten när han vann söndagens avslutande etapp av Tour de France.

Men så var Contadors dagsverke mest en formalitet. En fråga om att hålla koll på konkurrenterna, något som inte visade sig vara några större problem.

– Jag är verkligen glad. Det var en extra svår tour för mig och därför uppskattar jag den här segern extra mycket. Jag vill så gärna vara först in till Paris och mina lagkamrater hjälpte mig uppfylla den drömmen, sade Contador.

Den sjufaldige mästaren Lance Armstrong var uppe och högg på ledningen under de två första veckorna, men var tvungen att ge sig efter några tuffa bergsetapper i Alperna och det efterföljande tempoloppet.

Amerikanen, tillbaka efter sitt 3,5 år långa uppehåll, rullade in som sammanlagd trea, slagen med drygt fem minuter.

Resultatet var klart redan i lördags, men Armstrong var inte med och firade lagkamratens sammanlagda seger.

– Om jag ska vara ärlig så var jag ute med killarna i Team Radioshack och jag drack några fler glas vin än jag normalt borde. Jag kom hit för att göra mitt bästa men jag stötte på några killar som gjorde det bättre än jag. Jag ångrar ingenting, och tänker man på min ålder och hur lite jag har tävlat på sistone så har jag inte gjort dåligt ifrån mig, sade Armstrong.

Gustav Larsson var med i den stora klungan som rullade över mållinjen i samlad trupp och slutade på 50:e plats i sammandraget – en timme och en kvart efter Contador.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport