LISTA: Stjärnorna som valde att helt sadla om

avLars Nylin

Sportchansens Lars Nylin listar fotbollsstjärnorna som bytte boll mot andra yrken

Foto: ap, bildbyrån
vad hände efter karriären? Sportchansens Lars Nylin listar 12 gamla fotbollsstjärnor som efter karriären valde att sadla om helt och hållet.

Vad hände efter fotbollskarriären?

Det har Lars Nylin svaret på.

Sportchansens listmakare listar här 12 fotbollsstjärnor som valde mer orginella sätt att försörja sig efter att karriären var avslutad, än de vanligaste, tv-expert eller tränare.

Här är resultatet:

När fotbollsstjärnor förr i tiden pensionerade sig hade de två karriärval för att slippa mata duvor: Antingen blev de tränare eller så gick de tillbaka till den fabrik eller kontor de slitit på innan proffskontraktet. Om de inte var engelsmän vill säga, då hade de även alternativet att starta en pub.

I dag är bilden annorlunda. I en tid när man måste specialisera sig tidigt är tränarna ofta yngre än veteranerna i startelvan. Nuförtiden väljer spelarna därför i stället att bli bisittare i TV. Alla blir det, som ni redan noterat.

Hoppade över Brolin

Sportchansen har letat fram några som i olika tider gjort sina högst personliga val efter karriären. Vi sorterade bort bisarra historier som Rob Mountain. Denne var visserligen ungdomsproffs i Southampton. Men han var ändå bara 16 då han gav upp karriären. För att bli porrskådis. Och numera även gift med porrfilmsdrottningen Eva Angelina.

Vi hoppade även över dammsugarmunstycksförsäljaren Tomas Brolin. Finflos finaste förekommer annars ofta på utländska listor av det här slaget. Men vi svenskar vet ju att Brolin pysslar med helt annat numera. Exakt vad han jobbar med är det däremot svårare att veta.

✓ Här är listan:

12) Tony Cascarino, pokerspelare

Engelsmannen Cascarino bluffade sig in i det irländska landslaget genom att peka på irländska rötter, på farfars sida, som senare inte visade sig existera. Men han var ingen bluff som målskytt, han öste in mål upp till 40-årsåldern. Så inte heller som skribent, hans självbiografi är lysande. Under senare år har han ”gjort en Hans Eskilsson”, och synar andras kort i sitt nya yrke; professionell pokerspelare.

11) David Harvey, brevbärare

Postis är ett populärt jobb bland engelska ex-stjärnor.

David Harvey, målvakt för Leeds och Skottland, delar ut brev på Orkneyöarna långt upp i norr. Kevin Hector och Peter Bonetti är två andra Tipsextra-ikoner som valt samma jobb. Men även Hollands och PSV:s mer sentida Berry van Aerle har insett storheten i att postmannen inte bara bör komma två gånger, utan varje dag.

10) John Chiedozie, kalasfixare

Anfallaren Chiedozie, på 1980-talet nigeriansk landslagsman och bland annat i Tottenham, ansågs under sin karriär som snabb och lovande men också lite barnsligt naiv i sitt spelsätt. Möjligen har han haft mer nytta av det senare i sin nuvarande bana: han driver ett familjeföretag som hyr ut hoppborgar, tält och annat som gör barnkalas lyckade.

9) Trevor Cherry, pappersåtervinnare

Förre Leedsbacken och engelske landslagstränaren Cherry sparkades 1987 som coach för Bradford City. Han lämnade då fotbollen och startade bland annat ett företag som sysslar med pappersåtervinning.

Det tycks som återvinnandet är en vinstaffär för Cherry, år 2004 gjorde han ett försök att köpa sin gamla klubb Leeds United, när denna hamnat i obestånd.

8) Alberto Tarantini, biltvättare

Vänsterbacken med det frikostiga håret var yngst i det argentinska lag som vann VM 1978. Efter det hamnade han i England – Birmingham City – som en mindre uppmärksammad export än landsmännen Osvaldo Ardiles och Ricky Villa. Möjligen var det i frustration över det som Tarantini vid ett tillfälle agerade föregångare till Eric Cantona, och sparkade en åskådare.

Tarantini driver i dag enligt rapporterna en biltvätt i sin hemstad Buenos Aires.

7) Andy Hunt, djungeläventyrare

Andy Hunt var en vass målgörare i bland annat Newcastle och Charlton. När han slutat spela valde han radikalt andra jaktmarker än leriga engelska vinterplaner.

Hunt finns i Belize där han tillsammans med sin sambo – före detta MTV-presentatören Simone Angel – driver en äventyrspark och semesteranläggning placerad djupt in i det lilla landets djungel.

6) Thomas Hässler, skivbolagsdirektör

Thomas Hässler var mittfältaren som knäckte Sverige med ett frisparksmål i semifinalen av EM 1992. Fyra år föregick han sin pensionering genom att starta ett skivbolag, MTM, som gett ut, beroende på hur man ser på saken, knäckande skicklig alternativt knäckande överpolerad hårdrock.

Efter karriären, som avrundades 2004, tvekade dock Hässler om sitt vägval och blev tränare, senast som assisterande sådan i 1. FC Köln.

5) Eamon Dunphy, författare och journalist

I Storbritannien släpps det självbiografier så snart en fotbollsspelare placerat bläcket på sitt första kontrakt. Men det finns även de som kan skriva. Som irländaren Dunphy, hans bok om sin tid i Millwall, ”Only A Game”, tillhör det bästa som skrivits i ämnet fotboll.

Senare har han bland annat givit ut en bok om rockgruppen U2 och levererat det i Irland kontroversiella Dublin-uttalandet: ”You can’t get good coke in this town”. Dunphy talade då inte om Coca-Cola…

4) Thomas Bodström, justitieminister

Många stjärnor har efter karriären känt sig kallade att ge sig in i politiken. Några har även blivit jurister. Men bara förre AIK-mittbacken Bodström har lyckats med konstycket att bli justitieminister. Och får han inte bli det igen efter nästa års val kan han alltid dyka upp igen på sådana här listor som deckarförfattare.

3) Zbigniew Boniek, travkusk

Nåja, den förre polske anfallsstjärnan gör en hel del annat också. Men Sportchansen kan inte låta bli att påminna om att Boniek, till skillnad mot många andra ex-stjärnor, inte bara äger travhästar – han sätter sig även bakom dem och tävlar i hans hemland sedan decennier, Italien.

2) George Weah, presidentkandidat

Världens bäste spelare 1995 växte upp i slummen i Liberias huvudstad Monrovia. Efter karriären är hans mål att bli president i sitt barndomsland för att kunna bidra till att landet reser sig ur spillrorna efter det fatala inbördeskriget som slutade 2003.

Weah förlorade 2005 sin första kampanj, han ansågs för oerfaren, men har planer på att åter kandidera vid valet 2011.

1) Vinnie Jones, skådespelare

Han kunde vara rå på planen. Taskspelet med en stackars Paul Gascoigne en match på 1980-talet är en klassiker i fotbollens undre regioner. Men Jones hade också charm, utstrålning, tajming. Han var helt enkelt råämne för den filmskådespelare han blivit efter karriären.

Häromåret upptäcktes han av Hollywood efter sin medverkan i en X-Men-rulle. Förra året tog han helt ut Hollywood-svängarna genom att bli arresterad för ett barslagsmål i South Dakota.

Upplev världens största stjärnor live:

✓ Här hittar du resorna till:

Premier League, Serie A, La Liga, Champions League, NHL, samt mycket mer. Klicka på länken nedan för mer information.

Upplev världens största stjärnor live:

Se Premier League, Serie A, La Liga, Champions League, NHL, samt mycket mer. Klicka på länken nedan för mer information.