För mig är Watson en vinnare

SPORTBLADET

TURNBERRY. Det blir alltid lite konstigt.

När en hel golfvärld vill en sak och verkligheten och ödet en annan.

Jag lider verkligen djupt med Tom Watson som på något vis gjorde hela tävlingen, men jag

lider ännu mer med Stewart

Cink – vinnaren som ingen ville ha.

Foto: Vinnare Efter särspel mot succéveteranen Tom Watson var det Stewart Cink som drog i den avgörande putten och tog hem segern i The Open.

Den 36-årige tvåbarnspappan gjorde allt rätt. Han sänkte en putt när det behövdes som mest och höll sedan nerverna i styr när det vankades playoff.

Ändå blev alla så besvikna.

Jag har nog aldrig hört en så talande tystnad som när Watson hackade i ruffen på näst sista särspelhålet och alla förstod vartåt det barkade.

Kan bara uppskatta antalet tusen tecken om sagan som höll på att förstöras som arkiverades i datorernas papperskorgar, kanske var de till och med miljoner.

En långdragen suck i presstältet växte till ett litet myller av muttrande röster på japanska, engelska, tyska, spanska, svenska och några till, när han senare missade sin korta putt som definitivt släckte allt hopp om historik.

Ändrade historien

Hur kan du göra detta mot oss Stewart?

En del gick direkt, andra av oss satt tysta med ansiktena nedborrade i våra laptops och förbannade denne förrädare, vi ville ju skriva en annan historia, en bättre.

Den om den gamle mästaren som vann en sista stor seger, som visade världen att man kan även om man är över 59 år, som var segraren som hela världen ville ha.

Tom Watson.

Magin höll i 72 hål och det var längre än någon hade trott.

För mig räcker det.

För mig är Tom Watson en vinnare trots att verkligheten till slut blev hård, skoningslös och exakt så rättvis som den alltid är i golfens värld.

Minst antal slag vinner.

Såg ut som en 60-åring

Om Tom Watson hade varit värd den här segern så skulle han helt enkelt ha rullat i den tremetersputt som han hade för seger på det 72:a hålet.

År 1977 när han slog Jack Nicklaus i den berömda ”duel in the sun” hade han en halvmetersputt som han darrade i.

Golfhistorien är full av missade kortputtar av Tom Watson och den här tävlingen var länge ett undantag. Han vräkte i puttar från långdistans men var det någon gång som hans puttningsproblem skulle dyka upp så var det på 72:a hålet i en pressad situation och just så blev det.

Sedan, under playoffet såg han plötsligt ut som 60 år, han slog slag som en 60-åring och han visste att allt var över. Han såg sorgsen och lycklig ut samtidigt men accepterade förlusten tidigt.

Hyllades av publiken

Under prisutdelningen förvandlades det sorgsna leendet till ett ärligt, lyckligt när han tog emot jublet och hyllningarna från publiken som älskat honom i alla år.

De var naturligtvis dubbelt så höga och tre gånger så hjärtliga som dem de gav vinnaren.

En vinnare som ingen ville ha.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf