Motorlistan 25 juli

SPORTBLADET

Sportbladets Anna Andersson listar de i motorsportvärlden som förtjänas att bli listade.

Mark Webber tar hand om pole position denna vecka. FOTO: AP

1) Mark Webber

Seger i Tyskland och inför Ungerns GP förlänger han kontraktet med Red Bull. Teamet kommer att köra med samma förare nästa säsong.

I helgen satsar Red Bull på att ta sin tredje raka seger och efter loppet i Ungern ska Mark Webber operera bort en skruv som sitter i det benet som han bröt i vintras. Men han är tillbaka till loppet i Valencia efter sommarpausen.

• Viasat Motor söndag kl 14.00

2) Jaime Alguersuari

19-åringen blir den yngste F1-föraren genom tiderna när han debuterar för Toro Rosso i Ungern. Han ska samtidigt köra vidare för sitt team i World Series, men F1 har första prioritet.

3) Jorge Lorenzo

Spanjoren är VM-tvåa i MotoGP bakom teamkollegan Valentino Rossi. Efter säsongen går hans kontrakt med Yamaha ut, men även Honda är intresserade.

– Jag anser att mitt marknadsvärde är högre än det som Yamaha har erbjudit mig. Vi får vänta och se vad framtiden kommer med.

• Viasat Sport kl 16.00

4) Nico Rosberg

Williamsföraren är het på transfermarknaden. McLaren-Mercedes vill ha honom, men det är inte det enda alternativet för Keke Rosbergs son.

– McLaren-Mercedes är en möjlighet just nu, men det är Williams och BMW också, säger han.

5) Alex Wurz

Den förre F1-föraren och talangen Alexander Rossi nämns som förare, respektive testförare hos det nya F1-stallet USF1. Stallet ska presentera sina förare inom ett par veckor.

6) Pedro de la Rosa

Det ryktas om att den McLarens spanske testförare äntligen ska få ett köra. Nykomlingen Campons förhandlar enligt spansk media med 38-åringen. Deras förare ska offentliggöras i samband med loppet i Valencia.

7) Bernie Ecclestone

Han öppnar nu för att även Storbritannien ska dela sitt F1-lopp mellan två banor, Donington och Silverstone.

8) Marcello Lotti

Manager för WTCC som nästa år ska köra i Ryssland och hoppas på USA 2011. Enligt motorsporttotal kan loppen arrangeras i antingen Lagua Seca, Miami eller Phoenix.

9) Mattias Ekström

Svensken får vänta ytterligare på resultatet från Zandvoort. Tävlingsledningen undersöker om Audi använt sig av stallorder när Ekström blev tvåa och körde om två av märkets fjolårsbilar. Stallorder är förbjudet och Audis förare ska förhöras i samband med loppet nästa helg.

10) Sebastien Bourdais

Fransmannen fick sparken av Toro Rosso och nu överväger han att vidta rättsliga åtgärder.

Motorstopp

Henry Surtees

Den 18-årige F2-föraren avled sedan han träffats av ett däck under ett lopp på Brands Hatch förra söndagen. Han blev medvetslös när hans huvud träffades av det tio kilo tunga däcket och han kraschade i en hastighet av 210 km/tim. Henry var son till F1-världsmästaren från 1964 John Surtees.

– Trots den otur han hade inom motorsporten visade han att han hade talang och möjlighet att ta sig hela vägen. Trots sin unga ålder visade han en stor mognad, teknisk förståelse och att han var väldigt snabb. Men det viktigaste av allt var att han var en fin person, en kärleksfull son och bror. Vi saknar honom djupt, säger John Surtees.

ARTIKELN HANDLAR OM