Guldmetoden inför OS: Helenas raket

avTobias Österberg

SPORTBLADET

Jonsson ska nå framgångar
med nypåhittad, unik metod

Foto: AP
Helena Jonsson.

VM-guld i februari.

Världscupseger i mars.

Victoriastipendiat i juli.

2009 har varit ett fantastiskt år för skidskytten Helena Jonsson.

Men nästa år med OS i Vancouver kan bli än bättre. Det ska en raket fixa.

De tre VM-medaljerna av olika valörer samt den dramatiska världscupsegern där hon och tyskan Kati Wilhelm båda fick ihop 952 poäng men Jonsson tog världscuptiteln tack vare fler segrar, har inneburit ett förändrat liv för Jonsson.

– Som att jag får åka på arrangemang som Victoriastipendiet. Och att jag klarar mig ekonomiskt och inte behöver ta några studielån längre.

Hur går det med pluggandet?

– Jag läser fortfarande ekonomi och juridik men det blir inte många poäng varje år. Skulle jag satsa hårt skulle jag kanske klara av det på ett år men nu lär det ta några år.

Gillar inredning

Hur har uppmärksamheten varit?

– I april var det hysteriskt. Men nu har det lugnat ner sig. Och i Östersund där jag bor är jag bara en i mängden. Där går ju Charlotte Kalla och Anders Södergren runt på gatorna.

Victoriadagen på Öland var första gången du träffade kungafamiljen. Du bor ju i Östersund, har du även träffat republiken Jämtlands president Ewert Ljusberg?

– Nej, jag har varit på Storsjöyran och sett talet men aldrig träffat honom.

Ni har precis köpt en ny lägenhet. Och du gillar tydligen att inreda?

– Jag tycker att det är kul men jag har ingen speciell stil som jag gillar. Det är en rolig hobby men inget jag kommer att ägna mig åt i framtiden.

Följde ACO i Turin

Har du börjat tänka på OS?

– Självklart så har jag börjat tänka på det. Och det vore kul med en medalj men fortfarande är det lång tid kvar och mycket kan hända. Men det vore en dröm att få ta en medalj. OS är ju speciellt, det största som finns för det är ju bara vart fjärde år.

Du var ju inte med i Turin-OS.

– Nej, jag gjorde min första världscupsäsong då och blev inte uttagen. Men när jag såg Anna-Carin Olofsson ta OS-guld då insåg jag att jag också vill tävla på OS.

Hur har träningen förändrats jämfört med förra säsongen?

– Det har blivit hårdare, ja fruktansvärt jobbigt. Wolfgang (Pichler) skrev att det skulle bli hårdare och han håller vad han lovar. Upplägget är annars som förra året. Det är bara lite mer, lite hårdare.

Är det något i träningen som du inte tycker är lika roligt?

– Jag gillar inte att cykla. Nu när vi var nere i Frankrike så bodde vi längst ner i en dal och oavsett åt vilket håll vi cyklade så fick vi börja med att cykla uppåt. Och sen när man cyklar nedför så blir det så kallt.

På din blogg skriver du om en övning som hette raketen. Är det den gamla klassiska när man klappar händer fortare och fortare samtidigt som man gungar från sida till sida?

– Nej. Det är en övning där vi åker skate och vi ska ta ett stavtag på varje skidskär. Det gör vi normalt bara när det är helt platt. Nu gör vi det uppför i stället.

ARTIKELN HANDLAR OM