Poker

Ivan den proffsige rysk pokers ansikte

Av: 

Minimedia

Jim Baas

SPORTBLADET

”Konstig känsla"

Ivan Demidov, 27, hade bara spelat poker några veckor när han förstod att han skulle kunna bli professionell spelare. Nu när Ryssland har en stor pokerboom är han det stora affischnamnet.

– Det är en konstig känsla, säger han.

Ivan den proffsige Ivan Demidov kände tidigt att han skulle kunna bli pokerproffs – och fick rätt. Nu är sponsrad spelare hos PokerStars.
Ivan den proffsige Ivan Demidov kände tidigt att han skulle kunna bli pokerproffs – och fick rätt. Nu är sponsrad spelare hos PokerStars.

Sportbladet Poker träffar honom i Köpenhamn, där han är på plats för att spela PokerStars EPT Copenhagen. Ryske Ivan Demidov går in i turneringen på onsdagen.

– Det är första gången jag är i Köpenhamn. Just det här, att resa, gillar jag. Det är kul att se nya städer i Europa, säger han.

Två stora framgångar

Roligaste staden är nog London hittills. Där nådde han finalbordet i WSOPE, Europas enda WSOP-deltävling, i oktober i fjol. Och han nådde även finalbordet i WSOP:s main event, det vill säga poker-VM:s final som spelades samma år under namnet November nine.

Han blev tvåa i November nine, hamnade alltså heads up med slutvinnaren Peter Eastgate. Han blev trea i WSOPE.

– Det var skönt att visa att min framgång inte var en engångsföreteelse, genom att lyckas bra i två stora tävlingar, säger Demidov.

Bra pokerår bakom sig

Totalt vann han närmare 6,5 miljoner dollar under spelåret 2008. Enorma summor men att han skulle lyckas en dag visste han tidigt.

– Jag är en tävlingsmänniska och insåg redan efter några veckor att jag kan göra pengar på det här. Och jag var säker på att kunna bli en professionell spelare. Jag var inte bra än men hade den känslan, säger Demidov.

När började du spela?

– För fyra år sedan, ungefär. En kompis visade att man kan spela på nätet, det var något jag inte hade en aning om.

Och när började du vinna?

– Jag satte in 50 dollar som jag förlorade först. Sedan satte jag in 50 till och efter två månader vann jag en tusen dollar i en nätturnering, det var stort för mig då. Sedan fortsatte jag bara att vinna.

Lätt att vinna

Han säger att det var lättare att vinna pengar på nätet förut.

– För några år sedan var det verkligen lätt att vinna online, så lätt att tjäna enkla pengar på nätet. Nästan alla kunde göra det med lite motivation.

Och med kunnande?

– Ja, men även om du inte hade talang och bara läste en del böcker om poker kunde du vinna, för folk var så dåliga.

Nu har pokerboomen kommit till ditt Ryssland.

– Ja, den kom för ett halvår sedan. Det är stora förändringar jämfört med för ett år sedan. Allt ändrades när poker blev officiell sport i Ryssland, då började tidningar skriva om det och TV visa poker legalt.

Russian Poker Tour har också bildats, av Demidovs sponsor PokerStars.

– Det är fortfarande bara 50 till 100 spelare med i turneringarna men det växer.

Hur känns det att vara ett ansikte för den ryska pokerboomen?

– Förvirrat. Tänk, för sju månader sedan visste ingen i Ryssland vad poker var, inte ens mina vänner. Det var noll poker i TV och tidningar. På nästan ingen tid alls ser man poker i TV och får göra intervjuer med tidningar. Det är fortfarande svårt att förstå.

Han fortsätter:

– Det är kul att visa att poker inte bara är gambling, att det är ett kunskapsspel.

Något Ivan den proffsige ska bevisa Köpenhamns EPT-turnering.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Poker

ÄMNEN I ARTIKELN

Poker