Mejla

Jennifer Wegerup

Saknar du pick – glöm formel 1...

SPORTBLADET

Så Danica Patrick kanske ska få köra formel 1.

Skandal.

Alla vet ju  att man måste ha en pick för att köra bil riktigt bra.

Högst på pallen Danica Patrick kan bli första kvinna i Formel 1-cirkusen.
Högst på pallen Danica Patrick kan bli första kvinna i Formel 1-cirkusen.

Nej, det är inte mina ord. Jag ironiserar. Men det är ungefär på den nivån debatten kring kvinnliga bilförare i allmänhet, och inom topp-motorsporten i synnerhet, ibland förs. Inte så få hävdar på fullt allvar att bilkörning är något som finns i de manliga gen-erna. Något som vore ett mindre mirakel med tanke på den yttersta korta tid (drygt femtio år, en blinkning med evolutionens mått mätt) som vi haft massbilism. 

En manlig toppförare hävdade för några år sen till och med att kvinnor inte kan köra formel 1 därför att de menstruerar och det kan störa deras koncentration. Med det uttalandet bevisade han ju i alla fall att dumhet och inskränkthet inte är något hinder för att kunna

ratta en bil fort. 

Finns det då inga skillnader mellan män och kvinnor och der-as intressen? Jo, absolut. Säkert. Men hur stora de är avgörs av i vilket kulturellt sammanhang man lever.

Kvinnor ansågs för bara hundra  år sen av många inte kapabla

att varken idrotta, rösta eller jobba. I dag vet vi bättre. På samma sätt trodde man inte att män kunde koka ägg och sköta barn. Nu vet vi att vi hade fel.

Testa gränser – inte manligt

Min dotter älskade att titta på bilar och härma deras ljud när hon var runt ett år. Hade vi uppmuntrat det intresset hade hon spunn-it vidare på det. Nu uppmuntrade vi annat, som läsning och bollspel. Men hon var nyfiken på

bilarna, tjej eller ej. 

Intresse för motorer samt egenskaper som mod och längtan eft-er fart, att ständigt testa nya gränser, är inget specifikt manligt. Det har kvinnor som Danica Patrick visat. I fjol blev hon första kvinna att vinna i Indy Racing League och slutade sexa totalt. Om hon sen är bra nog att köra F1 är en annan diskussion. Är hon inte det så beror det dock inte på könet. Jag har själv genom åren skrivit om flera unga manliga förare som varit duktiga men aldrig bra nog för att uppfylla F1-drömmen.

Självklart ska heller ingen kvoteras in på den nivån, det fungerar ju inte heller så och ska inte göra det. De som är bäst kör. Att det förr eller senare kommer fram en kvinna som är bra nog är dock självklart och då ska hon inte, nu i vår moderna tid, behöva bemötas med skepsis.

Journalister kan bli bättre

Det finns i dag fler och fler kvinnor inom motorsporten och för att ändra attityder kring dem har även vi i media ett ansvar.

En (kvinnlig) kollega på en tidigare arbetsplats skrev en gång om Tina Thörner att ”hon klär sig som en kvinna men läser karta som en karl”. Vilken tur. Tänk om det varit tvärtom... Så visst kan vi journalister bli bättre. 

Det tänker jag även på när jag ser hur flera tidningar, runt om i världen, valt att illustrera nyheten om Danica Patrick och hennes eventuella framtid inom F1. Ital-ienska Repubblica är bara en av de som valt en utviksbild på Patrick lutad mot en bil, med rumpan i vädret.

Visst, hon har valt själv att posera lättklädd. Men jag undrar också hur man tänker på inte så få (mansdominerade) sportredaktioner när man tycker att den typen av bild bäst illustrerar en sådan artikel. 

En förarbild, nå-gon?

Lite fräschare attityd, någon?

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Av: 

Jennifer Wegerup

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jennifer Wegerup