Motorsport

Jakten har börjat

SPORTBLADET

Räikkönen vann – och plötsligt är han på banan igen

Nu har hetsjakten på Fernando Alonso inletts.

– För honom är det läge att klä på sig varmt, säger McLaren-Mercedes Norbert Haug.

– Ismannen har inlett sin slutliga attack.

The iceman Styrningen betedde sig lite underligt och Kimi Räikkönen kunde inte köra fullt under loppet. Men trots det höll han undan för Michael Schumacher och eftersom Alonso bröt kunde han plocka tio värdefulla poäng.
The iceman Styrningen betedde sig lite underligt och Kimi Räikkönen kunde inte köra fullt under loppet. Men trots det höll han undan för Michael Schumacher och eftersom Alonso bröt kunde han plocka tio värdefulla poäng.

I starten av Kanadas GP var det visserligen Renaults Fernando Alonso och hans stallkollega Giancarlo Fisichella som imponerade, de båda stod i andra led och tog sig enkelt förbi Jenson Button, BAR-Honda, och Ferraris Michael Schumacher som hade de två första startplatserna. De ledde fram till det 33:e varvet - då tog loppet en oväntad vändning.

Nio bilar bröt

Giancarlo Fisichella bröt, för fjärde gången i år, och Fernando Alonso tog över ledningen, men sex varv senare fick spanjoren sladd, snuddade muren och då försvann. För första gången i år klev Fernando Alonso av banan utan poäng och Kimi Räikkönen kunde köra hem sin tredje seger för i år – och hämtade in tio poäng på VM-ledande Alonso.

– Jag hade lite problem med styrningen som drog åt vänster, jag pratade med teamet och de såg i datorerna att något var fel, men de såg inte var felet låg, sade Kimi Räikkönen på presskonferensen.

– Stallet sade åt mig att jag skulle passa mig lite och killarna var lite oroliga med tanke på vad som hände senast. De gav mig order att inte riskera något och eftersom jag ville vinna var det enkelt att följa deras direktiv. Jag körde så snabbt jag kunde utan att köra hundra procent och riskera någonting.

Finländaren höll undan för Michael Schumacher, som efter den usla starten körde upp sig till andra plats. Trea slutade Rubens Barrichello, som startade sist i fältet, och totalt var det nio bilar som bröt loppet.

För Ferrari och deras däckleverantör Bridgestone var det den första dubbla pallplaceringen i år, för Kimi Räikkönen och hans McLaren-Mercedes var tiopoängaren ett mycket viktigt steg i jakten på Renault och Fernando Alonso. Efter gårdagens lopp skiljer nu 22 poäng, lika mycket som det skiljde inför loppet på Nürburgring för lite mer än två veckor sedan.

Expertändring

Efter Kimi Räikkönens avåkning i Tyskland trodde många att drömmen om VM-titeln aldrig skulle bli sann – men efter gårdagens lopp har F1-experterna bytt linje.

– Kimi Räikkönen är återigen att räkna med, säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda.

Om sex dagar avgörs nästa VM-deltävling i USA och en sak är säker – The iceman is back.

Anna Carlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport