Svenskt fiasko i Eskilstuna

Tre nollor för Tony Rickardsson

Foto: ROBIN NORDLUND/Bildbyrån
Tony Rickardsson deppa bland sina trilskande motorcyklar.

Eskilstuna (TT)

För andra året i rad vann Jason Crump, Australien, den svenska VM-deltävlingen i speedway i Eskilstuna.

Ur svensk synvinkel blev tävlingen ett misslyckade och för Tony Rickardsson är vägen till ett sjunde VM-guld oändligt lång.

– Jag försökte med allt men det räckte inte. Jag blev bara efter. Det gick så dåligt att jag knappt kan fatta att det är sant, sade Rickardsson.

Jason Crump var inte snabbast i Eskilstuna förrän det verkligen gällde. I grundtävlingen fick han se sig besegrad två gånger, av Nicki Pedersen och Greg Hancock. I semifinalen var Pedersen före igen.

Men när det verkligen gällde var Crump först. Hancock tog starten från innerbanan, men redan på andra varvet hade Crump passerat.

– Jag gasade som en galning men det räckte inte. Andraplats är inte så dåligt, men nu drog Crump ifrån med ytterligare fem poäng totalt, sade Hancock som hade sex raka heatsegrar inför finalen.

Jason Crump har serien etta-tvåa-etta i de tre deltävlingar som körts så här långt under säsongen och leder VM-tabellen med 15 poäng före Nicki Pedersen, som blev fyra i A-finalen i Eskilstuna.

– Det känns helt fantastiskt, sade Crump efter sin andra VM-delseger för året.

Misslyckad kväll för Rickardsson

Tony Rickardsson hade en helt misslyckad kväll, han fick bara ihop fyra poäng och är nu 44 poäng efter Crump i sammandraget.

– Jag provade verkligen allt under kvällen men det räckte bara inte. Hur jag än försökte så blev jag bara efter, sade Rickardsson.

Precis som i tidigare VM-deltävlingar hade Rickardsson problem med starterna. I ett av sina heat körde han upp sig från sista till första plats, men i övriga kämpade han förgäves.

Det återstår fortfarande sju VM-deltävlingar, men om Rickardsson ska nå ikapp Crump krävs något utöver det vanliga.

– Jag får försöka vinna så många heat som möjligt av de som återstår. När dessa är körda får vi summera, sade Rickardsson om fortsättningen av VM-serien.

Jonsson omkull i semifinalen

Bäste svensk blev Andreas Jonsson, men han blev tveksamt utesluten ur sin semifinal. Trots det var det Jonssons bästa resultat så långt under säsongen. I grundtävlingen tog han tio poäng.

– Hampel körde på mitt framhjul, det kändes fel att jag skulle bli utesluten. Vid en liknande situation i ett annat heat dömde domaren omstart för samtliga förare, sade Jonsson.

– Även om det känns lite avslaget att tävlingen slutade som den gjorde kändes det bättre och bättre. Jag blev snabbare ju längre tävlingen led. Jag tror det gick bättre än tidigare på grund av att jag helt enkelt var på bättre humör, sade Jonsson.

Jonsson hade lite problem att komma iväg från start men svarade för ett antal mycket fina omkörningar under tävlingen, som annars inte innehöll så många positionsväxlingar.

Antonio Lindbäck tog sex poäng, och var besviken efteråt.

Förutom Andreas Jonsson gjorde Fredrik Lindgren en stark insats som wild card-förare. Han var en futtig poäng från semifinal och körde helt respektlöst.

– Jag körde som vanligt, sade Lindgren och småskrattade. För tre år sedan gav jag mig själv fem år att komma in i VM-serien och det står jag fast vid. Jag måste bli lite bättre från start och lite tuffare.

Nästa VM-deltävling avgörs i Cardiff den 3 juni.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway