Dags att bryta förbannelsen

SPORTBLADET

Det har snackats en längre tid, men nu är det dags att ta den på allvar.

Förbannelsen.

Orsaken till att ingen spelare i Europa vunnit en major på sju år.

I helgens US Open kan eländet få ett slut.

Foto: Europas hopp Calle Pettersson verkar vara den ende svensken som har kylan och spelet att vinna riktigt stort. Räcker det för att bryta förbannelsen?

En stökig eftermiddag på svårspelade Carnoustie vanns The Open (British Open) av hemmaspelaren Paul Lawrie. Det var förra århundradet, 1999.

Sedan dess har det spelats 26 majors utan europeisk seger - trots att det nästan ständigt funnits ett par tre spelare från Europa bland de tio bästa i världen, och trots att Europa vann Ryder Cup både 2002 och 2004. Och återväxten är det inget fel på, med spelare som Luke Donald och David Howell, som bor och vinner i USA.

Så vad är det för fel?

Varför har ingen europeisk spelare vunnit US Open, sedan britten Tony Jacklin lyckades redan 1970?

Inga vinnarskallar

Kalla det en förbannelse, eller demoner eller vad ni vill. Jag som reser en del i USA och följer touren får höra allt oftare från amerikanska kollegor att vi grabbar from the old countrys inte längre har vinnarskallar.

Jag har tröttnat. Precis som jag snart tröttnar på att se svenskar vinna stora titlar - men aldrig vara riktigt i närheten av majors.

Kan Calle Pettersson bryta dödläget? Han är i alla fall den ende svensken som tycks ha kylan och spelet att vinna riktigt stort. Tillsammans med Luke Donald, England, är han helgens europeiska hopp. "Big Dog" och "Lucky Luke" är de enda europeiska spelarna som vunnit i USA i år.

Tyvärr är det mest spelare från Australien som bäst stressar amerikanarna år 2006.

Damernas USA-tour har spelledigt den här veckan - men vid sidan av fairways händer det saker.

Tappar tv-tittare

Det är ett år sedan LPGA fick en ny tourchef vid namn Carolyn Bivens och sedan dess har 13 anställda lämnat kontoret i Daytona Beach, Florida. Sju av dem hade nyckelroller och flera var faktiskt anställda av Bivens.

Det jäser, orsaken sägs vara Bivens ledarstil.

Fru golfpresidenten satsar hårt på att spelarna ska marknadsföras, men samtidigt tappar turneringarna både tv-tittare och sändningstid.

Många spelare är bekymrade över turbulensen.

- Jag är faktiskt orolig över några av de beslut och förändringar som jag sett senaste tiden. Jag undrar vart vi är på väg, har Annika Sörenstam sagt till Golf World.

Veckans tävlingar

Veckans snackis

Veckans Annika

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf