En förfest som inte höll måttet

SPORTBLADET

Mattias Karlsson: Mest ostrukturerat småsnackande

Micke Leijnegard inledde med att marknadsföra SVT-sändningen som en förfest. Sverige-Slovakien möttes i Timrå.

En knapp vecka före ishockeyn gör intåg i OS, då med NHL-proffs.

Om man ska likna det vid en förfest bestod sällskapet av studiotrojkan Micke Leijnegard-Johan Tornberg-Mats Walltin, kommentatorparet Chris Härenstam-Niklas Wikegård och intervjuaren Erik Nyberg. Förtäringen fick vara matchen.

Ett känt faktum är att förfesterna ofta blir roligare än festerna. Det känns som att det inte finns en chans att det blir så i det här fallet. Gott så, festen ska vara huvudhändelsen.

En annan ståndpunkt är att sällskapet nästan alltid är viktigare än förtäringen. Men i sammanhanget var det svårt att bortse för mycket från matchen.

Förtäringen var inte av den kvalitet jag förväntar mig på den kommande festen. Sällskapet visade sig däremot vara till stora delar trivsamt.

Kommentatorduon var mycket trevlig att lyssna till – de var som vanligt roliga, kunniga och intressanta. Härenstam var bra med sin faktakunskap. Wikegård fängslande med sitt språk.

Studiotrion och deras inslag å andra sidan bidrog inte så mycket till uppladdningen. I en intervju med Igor Larionov tappade man fokus. Därutöver försökte gänget att analysera de fyra svenska OS-spelarna på isen och de kommande motståndarlagen – det blev mest ostrukturerat småsnackande. Jag hade hellre sett mer utpräglad punktmarkering av OS-svenskarna i matchen och senaste nytt.

Om jag ska våga mig på en egen liknelse: de sex SVT-medarbetarna kunde liknas vid en hockeyfemma plus målvakt. Centern Leijnegard klarade inte att styra spelet, forwards Tornberg och Walltin var loja, backparet Härenstam-Wikegård visade att de har hög lägstanivå och keeper Nyberg borde ha tagit för sig mer.

Nu är jag sugen på festen. Jag lämnar gärna förfesten. Däremot funderar jag inte än på efterfesten.