Gretzkys skräck

SPORTBLADET

Peter Wennman möter Bengt-Åke ”Bengan” Gustafsson, förbundskapten som ska knäcka kanadensarna

Wayne Gretzky var galen på honom.

Wayne Gretzky verkligen HATADE den där envise, starke, kloke centern som avbröt hans party år ut och år in.

Nu är det en annan fest på gång, OS heter det visst, och Gretzky har på nytt anledning att frukta sin gamle plågoande:

Bengt-Åke Gustafsson, 47.

Foto: KANADAS BANEMAN Bengt-Åke Gustafsson berättar för Sportbladet hur han knäckte Gretzky –och om känslorna inför OS-premiären i morgon.

Den 14 februari var det prick ett år sen ”Bengan” blev förbundskapten för Tre Kronor.

Är det nåt att fira?

Tja, det kan ju bli.

Om vi har tålamod i ett par veckor till.

Tänk er bara vilket kalas det väntar om Tre Kronor knäcker Kanada i en OS-final.

Innan avresan till Turin berättade Bengt-Åke, över en sen lunch i Södertälje, om sina känslor för de olympiska vinterspel som för en sann hockeyälskare inte borde vara nåt annat än ett proffs-VM i ishockey – utfyllt med lite annat tjafs.

– Jag har varit med en gång, i Albertville 1992, och det är ett oförglömligt minne. OS är stort, en upplevelse som innefattar mer än bara hockeyn, sa han.

Markerade stenhårt

Det lät som mer än nåt man bara ”ska” säga. Men framför allt pratade han om Wayne Gretzky.

Så här precis innan hockeyturneringen drar i gång är det fortfarande oklart om två av sportens största stjärnor dyker upp i arenorna i Turin – den halvskadade Peter Forsberg och den Gretzky som misstänkliggörs i samband med en spelskandal – men en sak är klar:

Om Kanadas manager Gretzky kommer att ställas mot Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson är det inte ”The Great One” som har nåt stort psykologiskt övertag.

Bengan lyckades under hela sin NHL-karriär radera ut hockeyvärldens största målspruta genom att markera honom stenhårt, irritera honom och få honom att tappa fattningen.

Spelade i samma kedja

Det fanns ingen spelare i världen som Gretzky hade svårare att möta än svensken Bengt-Åke Gustafsson i Washington Capitals. Den som kom närmast vart väl Janne ”The Shadow” Erixon i New York Rangers.

– Åh, så grinig han blev på mig! Han hade ju mig som speciell bevakare säsong efter säsong. Jag minns en gång när han blev särskilt frustrerad – jag hade lyckats styra bort honom från spelet under hela matchen och han hade inte varit i närheten av att göra poäng. Så, precis i slutet, lyckades han få till en assist. Då åkte han demonstrativt mot mig och jublade extra överdrivet? jag antar att jag fick ta det som en komplimang.

Du kunde ju honom utan och innan.

– Vi spelade faktiskt i samma kedja när jag kom till Edmonton Oilers (då i WHA) 1979.

Och du knäckte honom i Tre Kronors tröja också.

– Ja, i Canada Cup 1984 blev det ett jävla liv. Han var skitsur för att jag lyckades plocka ner honom, och när jag sen gjorde vårt segermål, 4–2 i tom bur, blev det jättebråk. Det blev en stor hög av spelare som slogs och längst underst i högen låg jag.

Kan bli historisk

Kan man säga att ni är ovänner?

– Nej, nej, inte alls. Det är inga problem mellan oss numera. Han är ju general manager också, vi rör oss på lite olika plan.

Den där gången i Vancouver 1984 slog svenskarna Kanada för första gången i proffssammanhang. Tre år senare, i VM i Wien 1987, var Bengt-Åke Gustafsson lagkapten när Tre Kronor knep guldet mitt framför ögonen på det ”oslagbara” Sovjet.

Det är två stora trendbrott i svensk hockeyhistoria, och nu har Bengan chansen till ett tredje: att coacha Sverige till guld i en turnering där alla de bästa spelarna finns med.

– Jag har inte tänkt på att det är så, men? jaa, jag skulle inte ha nåt emot att bli historisk på det viset.

Ingenting är ju omöjligt. Det visade ni 1987.

– Sovjet var ju ruggigt bra? fy fan, i bland kände man sig alldeles maktlös. Deras stjärnor tränade som slavar. Men det hände ju många saker politiskt vid den där tiden, man fick känslan av att de började intressera sig för annat och att en del störande moment kom in i deras trupp. Runt 1986 och -87 började vi känna att vi verkligen kunde rubba dem.

Kanonstämning i truppen

Du var ju med när Tre Kronor föll med 13–1 i VM-finalen 1981. På hemmaplan, i Göteborg.

– Nä du, jag var ju skadad i finalen. Jag slapp den förnedringen.

Det fiaskot vändes så småningom till succé. Kan vi nu, i Turin, skaka av oss fiaskot från World Cup senast?

– Jag säger så här: vi har ett mycket rutinerat lag som har alla förutsättningar att klara det. Det är väl vi och Kanada som har de mest erfarna spelarna. Det är en fördel. Och det blir en kick för oss att samlas igen och göra ett allvarligt försök. Jag tror vi kommer att ha kanonstämning i truppen under hela OS.

Det har varit mycket strul med laguttagningen.

– Egentligen har jag varit klar över hur laget ska se ut väldigt tidigt. Femmorna klara i huvudet. Vilka som ska spela med vilka. Två offensiva och två defensiva block. Sen har det varit andra synpunkter utifrån, men de har inte påverkat mig.

Rutinerat gäng

Men det har smådjävlats också. Ett tag var alla som du INTE nominerat väldigt bra. Som Micke Nylander, Tomas Holmström, Johan Hedberg och Jonathan Hedström.

– Hedström? är inte han med? nej, det är han ju inte. Men alltså – det är lätt att göra enstaka bra matcher, jag var tvungen att se till helheten på ett tidigt stadium. Att ha en filosofi som jag trodde på. Hade jag kunnat vänta till den 1 februari hade det kanske sett annorlunda ut.

Markus Näslund saknas, Forsberg är ett frågetecken, backsidan har strulat? hur känner du nu inför OS-premiären?

– Det är skönt att ha ett rutinerat gäng eftersom man inte hinner spela ihop laget. Den nya spelformen passar oss, om vi bara ser till att vara i form när vi möter Slovakien i sista gruppspelsmatchen har vi en fin chans. Kan vi gå in i kvartsfinalen och känna att vi är på topp kan allting hända. Det kan till och med vara en fördel att få möta Kanada i ett sånt läge, det är kanske svårare att slå dem i en final.

Bengt-Åke om:

Fakta: Bengt-Åke Gustafsson