Mindre trams från OS – SVT

SPORTBLADET

Frank Östergren: Seriös bevakning kan riskera lägre tittarsiffror

Inför OS i Seoul fick Alan Green frågan om han kunde tänka sig referera rodd.

Alan Green är den brittiska sportradions fotbollsguru.

Frågan fick han ett år innan spelen.

Han tackade ja och utbildade sig genom att vara med på brittiska roddlagets läger, lyssnade på äldre referat, kort sagt studerade han varje fotbollsfri stund.

I går hörde vi Chris Härenstam kommentera skridsko.

Drygt en vecka innan OS-starten fick han arbetsgivarorder att ”ta hand om OS-skridskon”.

Skridsko tar lång tid att lära sig och efter förutsättningarna gjorde Chris Härenstam ett bra jobb, men jämfört med NRK och inte minst holländsks NOS (som har tre kommentatorer och Ria Visser som analytiker) är han långsidan efter.

Nej, SVT-sporten satsar hellre på lekledande programledare, tittarombudsmän och trams, seriös idrottsbevakning kan riskera lägre tittarsiffror.

Så första OS-dagen blev den siade, bara tjänsteskäl gjorde att SVT besågs. Nordisk kombination sågs i NRK och YLE2, skidskytte i NRK och tysk tv, skridsko i NRK och så vidare.

När Arne Scheie i NRK följer kombinationens backmoment hinner hopparna inte landa förrän han räknat ut hur många sekunder de ligger efter i skiddelen. I SVT läser Peter Jonsson innantill, lycklig över att få slippa skrivbordstjänst men helt utan en susning om vad det är han kommenterar.

Helt på tok är nu inte SVT. Chris Härenstam är redan harangerad, Staffan Lindeborg ska stå för att han tar damishockey på allvar och Marie Lehmann skapar studio-trygghet.

Till och med fotbolls-EM 2004 styrdes svensk fotboll av Lars-Tommy. Nu styr Lars-Rune.

När Larsdelen av Lars-Rune anklagar svensk tv för att ödelägga svensk fotboll blir såpan om nya tv-avtalet något som påminner om det officiella USA:s häxjakt på Robert Oppenheimer, atombombens ”fader”. En syndabock måste tillverkas för att dölja det egna misslyckandet.

Viasat Sports fotbollseftermiddag förra lördagen var en pärla. I går bottennapp, trots Derby-Leeds. En klassiker vi med ”Tipsextra”-minnen nostalgiskt vårdar (Leeds var med redan första säsongen, i en match som var Leif Larssons debut). Varför Viasat, bjöd ni som studiogäst en medioker sportskribent från en tidning vilken som motto har att bara de riktigt stora ligorna är intressanta?

Frank Östergren