Damkronorna orkade inte hela vägen

SPORTBLADET

Kanada vann OS-finalen med 4-1

Damkronornas OS-äventyr slutade med ett hederssamt silver. Efter bragden mot USA i fredags togs Sverige ner på isen av ett hungrigt Kanada.

- Det är lite blandade känslor. Just nu känns det ganska tungt, säger målvakten Kim Martin.

Sverige vaknade sent - för sent. Först i den tredje perioden gav man Kanada en rejäl match och det var i slutakten som veteranen Gunilla Andersson gjorde Sveriges enda mål i finalen. Med en knapp kvart kvar att spela sköt backen ett skott som via en spelare framför mål styrdes upp i krysset.

Sveriges härliga slutperiod i OS-turneringen var dock inte mycket värd, då Kanada avgjort finalen redan efter de två inledande perioderna.

Tidigt baklängesmål

Redan 3.15 in i matchen tog Kanada ledningen genom Gillian Apps. Målet kom efter en misstänkt målvaktstavla. Kim Martin, som blev stor hjälte i semifinalen, menar dock att hon var skymd.

- Jag såg ingenting.

Jayna Hefford ökade på till 2-0 i den 13:e minuten och i mittenakten fortsatte Kanada att trumma på. När stora stjärnan Wickenheiser spelade fram Cherie Piper till 3-0 var matchen i princip körd för Damkronorna. Hefford gjorde sedan ett andra mål innan den sista periodvilan.

- Det är lite blandade känslor. Nu känns det tungt, men jag kommer igen ganska snabbt, säger Martin.

Risigt i de två första perioderna

Målskytten Gunilla Andersson hade efter matchen svårt att svälja Damkronornas svaga första hälft.

- Risigt att torska två perioder, vi var bättre i den tredje. Men vi kom inte upp i den fart och intensitet vi måste ha.

Svenska medaljerna i OS 2006:

Jim Jaber, Rickard Westman