TV-bilderna är för tyska

SPORTBLADET

Cirka åtta procent av männen är färgblinda, hos kvinnor är det mycket sällsynt. Det tog flera VM-matcher innan jag fattade någonting av den där lilla mörka rutan som ska visa tilläggstid.

Nu har jag insett att antal minuter ska stå i röd dataskrift mot den mörka bakgrunden, men för mig flyter allt bara ihop. Jag blir utlämnad till att kommentatorerna ska berätta för mig hur många minuter det handlar om.

Det är petigt, men de svenska tv-kanalernas produktioner från VM håller så hög klass att folk retar sig på det lilla. Många är upprörda över Peter Jihdes skägg, Anna Pohjanens tjejiga röst och att Hasse Backe är för lite uppknäppt (hur han nu skulle våga det mitt i Tone-spektaklet?).

Trots de större problemen som att både SVT och TV4 kommer med rena felaktigheter i sina nyhetssändnigar och att både Staffan Lindeborg och Robert Perlskog gissar fakta så ger jag gott och väl ett totalt omdöme på till de båda svenska bolagens insatser.

Viktigast är ändå att se själva matcherna. Och det är i bildproduktionen, utanför SVT:s och TV4:s kontroll, som de stora problemen finns - de är så mycket större än skylten med tilläggsminuterna.

Det är samma bolag som förser alla tv-kanlaer med de rörliga bilderna. Flera av kanalerna framför samma kritik som jag.

Bilderna har för mycket fågelperspektiv, spelarna blir små prickar (Ronaldo) och streck (Crouch). Och antalet kameravinklar är för få.

Det långa avståndet i matchbilderna förstärks av satsningen på HDTV, som knappt någon har möjlighet att se. Sändningen är i widescreenformat; många tv-apparater kan inte ställas om och de som klarar det måste ha tum av gigantiska mått för att det ska ge någon positiv effekt.

De tv-kanaler som vill ha fler kameror för fler vinklar får svaret att de får ta dit egna.

Mina farhågor efter den där tyska showen där lottningen genomfördes besannandes. Det är för tyskt, stelt och opersonligt.

Färgen på matchtröjorna har jag däremot inga problem att se. Och Chris Härenstam tycks vara den enda som bibehåller den fina traditionen att i inledningen berätta vilka som spelar i vilka färger.

Mattias Karlsson