Rögle vann skånederbyt

SPORTBLADET

Malmö nära att hämta upp 0-4-underläge

Ängelholm

Derby. Hemmaplan för Rögle. Fullsatt, 4 600.

Och förlustnollan stod sig mot även mot Malmö.

Rögle vann med 4-3 (1-0, 3-0, 0-3). Kenny Jönsson och hans grönvita hyllades som om de vore klara för elitserien.

Men det är lång väg dit, 39 omgångar i allsvenskan, bli sämst fyra och sedan kvalserien mot två elitserielag.

Börjat bra har det gjort med fem segrar i rad. Och det började så bra mot Malmö som såg ut att åka på ett braknederlag. När Mattias Carlsson satte 4-0 rakt framför Corey Hirsch efter en blixtsnabb Röglekontring var det hårda ord mellan spelarna i Malmös bås. Irriterat.

På knäna

I den sista perioden gick Rögles backar på knäna. Tränaren Gunnar Persson hade fyra ordinarie att tillgå, två var borta på grund av skada och avstängning.

- Killarna är mycket, mycket trötta, sade Persson.

Malmö fick aldrig tag på Rögles kvicka lirare under de två första perioderna. Men hade chansen att ta ledningen efter två minuter, Kim Staals skott i ribban.

Rögle tog ledningen efter en jättetavla av Malmöbacken Toni Mäkiaho som spelade pucken i gapet på Henrik Eriksson.

- Vi var nära att gå i kapp i sista. Men sett över hela matchen var Rögle rappare ... och det var olyckligt att första skjuta i ribban och sedan få ett mål i baken. Nä, vi har ett lite för ojämt lag, men nu är det två slovaker, en anfallare och en back på väg in i laget, sade Malmös tränare Lars "Osten" Bergström.

Rögle drog ifrån med 2-0, Kristofer Starck på Kenny Jönssons fina passning. Och med 3-0, Andreas Byström som ramlade bakom kassen men liggande vispade in pucken. Och 4-0 kom i slutet av mittenperioden, Mattias Carlsson.

Trots att Malmö reducerade till 1-4, 2-4 och 3-4 så orkade Rögle sticka upp. Till exempel var Patrik Tano helt fri i spel fyra mot fem.

Dessutom hade Rögle två stolpträffar på slutet när Malmö plockat ut Corey Hirsch och kassen stod vidöppen.

- Det var en krigarinsats. Vi pratade före matchen om trygghet och gemenskap, det gav fart och kamp. Malmö är ett bra lag så det här var mental bonus att vinna, sade Gunnar Persson.

- Och vilken stämning i hallen, bättre än Gavlerinken, sade den förre spelaren och tränaren i Brynäs.

TT